Ford Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün sabah saatlerinde işçilerin görüşme talebini kabul ettiği, daha sonra ise 14 kişilik heyeti kabul etmeyeceğini belirterek işçilerin sadece işbaşı yapmasını istediği iddia edildi.
Ford fabrikasında Türk Metal Sendikası’na karşı başlayan işçi eylemi 15 gündür devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde ise fabrika yönetimiyle işçiler arasında ilginç bir görüşme yaşandığı iddia edildi. Alanda eylemi sürdüren işçilerin iddiasına göre, Ford Otosan yönetimi bu sabah işçiler tarafından yapılan görüşme talebini kabul etti. Ford Genel Müdürü Haydar Yenigün’e görüşme talebini ileten işçiler, yeni bir heyet oluşturulması halinde görüşme yapılacağı yönünde cevap aldılar. Bunun üzerine işçiler aralarında işitme engelli işçilerin de bulunduğu 14 kişilik bir heyet oluşturarak Yenigün’ün ofisine gitti. Ancak Ford Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün, işçilere fikrini değiştirerek görüşmekten vazgeçtiğini söylediği ve işçilerden bir an önce işbaşı yapmalarını istediği iddia edildi. İşçiler, görüşme için taleplerini de revize ederken, ancak buna rağmen taleplerinin geri çevrilmesine tepki gösterdi.
Yeni heyet içerisinde yer alan Salim Kol, yaşanan süreçle ilgili açıklama yaptı. Sabah saatlerinde işverenle görüşme talebinde bulunduklarını belirten Kol, “Haydar Yenigün’e sabah saatlerinde görüşme talebinde bulunduk. Dedik ki ‘Bu mesele devam ediyor. Bu işçiler haklarının peşinde. Bizi görmezden gelmeyin. Biz hala buradayız’ diyerek görüşme istedik. Bizden yeni bir heyet oluşturmamız istendi. Biz de aramızda yine demokratik bir şekilde yeni heyeti oluşturduk. Aralarında engelli temsilcilerimizin de olduğu 14 kişilik bir heyet oluşturduk. Kararlarımızı esnettik. Ne istediğimizi yeniden gözden geçirdik. Ama görüşme olmadı ve Haydar Yenigün’ün bize cevabı ’direnişi bitirin, iş başı yapın’ oldu. ’Artık inisiyatif bende. Ben ne kadar verirsem onu alırsınız. Kaç kişiyi istersem onlar çalışır’ diye yanıt gönderdi bize. Biz de Haydar Beye diyoruz ki bu sorun böyle çözülmez. Eğer bir çözüm istiyorsanız, sizin istediğiniz gibi bir heyet kurduk, olmadı. Başka bir heyet kurduk, yine olmadı. Ama bu insanlar burada ekmeğinin mücadelesini vermeye devam edecek” dedi.
Talepleri kabul edilince çalışmaya devam edeceklerini belirten Kol, “Şu an burada geldiğimiz süreç tıkanmış durumda. Ama bunun sebebi biz değiliz. Bunu sebebi Haydar Bey. Çünkü o, buradaki insanları çalıştırmak istemiyor. O buradaki insanların bir şekilde direncini kırmaya, kendi istediği şekilde aşağıya indirmeye çalışıyor. Yani bizim bugüne kadar geldiğimiz süreçte bir kazanımımız yok. Haydar Bey’in bizden istediği, siz işçiydiniz, bu sefer kölenin kölesi olmaya devam edin. Ama biz bu köleliği kabul etmiyoruz. Diyoruz ki Haydar Bey, size tekrar sesleniyoruz. Buradaki bu insanların mücadelesini görmezden geliyorsanız, kabul. Ama buradaki işçiler, buradaki emekçiler hakkını almadan bir yere gitmeyecek. Burada 2 bin kişiyle, 3 bin kişiyle biz bu direnişi devam ettireceğiz. Sonuna kadar bu direniş devam edecek. Ne zaman ki bu insanların, işten atılan arkadaşları geri alınacak, işten atılmayacakları konusunda garanti verilecek, ücretlerinde iyileştirme yapılacak, o zaman biz tekrar çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Ford’da çalışan herkesin bir aile olduğunu hatırlatan Salim Kol, “Eğer biz burada bir aileysek ve Haydar Bey de kendisini bu ailenin babası olarak görüyorsa, evlatları burada. Orada koltukta oturmanın bir anlamı yok. Eğer bir çözüm istiyorsak. Eğer bu evlatlar her gün burada yağmurda kalsın istiyorsak. Bunun çözüm muhatabı burada. Bize 500 heyet kurun deseler kurarız. Ama taleplerimizin yerine gelmesini istiyoruz. Bu sürecin gidişatını Haydar Bey’in kendi insiyatifine kalmasını istemiyoruz. Buradaki insanların bir söz hakkı var. Buradaki insanların bakmak zorunda olduğu bir ailesi var. Sen burada diyorsun ki benim elimde 800 kişilik bir liste var. Ben oradan canımın istediğini işten çıkartacağım. Bu sorun bu şekilde çözülmez. Yapmış olduğu hareket yangına körükle gitmek. Başka bir şey değil” dedi.
Yaptıkları eylemin Türk Metal Sendikası’na karşı olduğunu hatırlatan Kol, “Bizim talebimiz her gün görüşelim. Burada biz problem çözmeye çalışıyoruz. Bizim problemimiz Türk Metal’i göndermekti. Bunun çözümünün ilk adımı da buraya çıkmaktı. İlk adımı attık. Haydar Bey ile görüşmek istediğimiz de ise ‘Ben sizi muhatap almam’ diye cevap alıyoruz. İşçinin hakkını ben mühendise mi savunduracağım şimdi. İşçinin hakkını ben emniyet müdürü ile mi savunayım? Burada bir mantık hatası yok mu? Bize yeni bir heyet kurun dediler. Yeni heyeti kurduk. Ancak hiçbir şekilde Haydar Bey ile görüşemedik” ifadelerini kullandı.