FORUM Kayseri ve Kanser Savaşçıları Derneği işbirliği ile  meme kanseri hakkında, 'Merakına Yenilsin' buluşması düzenlendi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri farkındalık ayı olarak kabul edilen Ekim ayına özel olarak, Kanser Savaşçıları Derneği işbirliği ve Forum Kayseri’’nin desteğiyle organize edilen buluşmaya ünlü sunucu ve oyuncu Derya Baykal moderatörlük yaptı. 'Merakına Yenilsin' etkinliğinde, kansere yakalanan her dört kadından birinin mücadele ettiği  ve meme kanserinde teşhisten tedaviye tüm hastalık sürecine yönelik önemli bilgiler paylaşıldı. Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Burak Civelek ve Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Kadir Can Küçük katılımıyla Forum Kayseri'de bir buluşma düzenlendi.

Türkiye'de her 8 kadından birinin bu hastalığa yakalandığını belirten Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Burak Civelek,  "Bugün doğan 8 kız çocuğundan ölmeden önce bu hastalığa yakalanacak. Türkiye'de 8 kadından biri bu hastalığa yakalanacak.  Bu yüzden bu farkındalık günleri düzenleniyor. Bizim bildiğimiz kadarıyla vakaların hiçbirinde risk faktörü yok.  Risk faktörüm yoksa, bu hastalığa yakalanmayacağımız anlamına gelmiyor. Bu hastalık bayanlarda daha çok görülüyor.  Bazı aileler de geçmişten gelebiliyor. Bunlar bizim önlemeyeceğimiz faktörlerdir" dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kadir Can Küçük ise, meme kanserinde erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çekerek,  Memenin üzerinde herhangi bir şişkinlik veya kızarıklık var mı? Onlara bakmamız gerekiyor. Bizim amacımız kanseri erken fark etmektir. Erken teşhis konulursa kurtulma imkanı da bir o kadar artıyor. 40 yaşından itibaren ise bütün kadınlara mamografi yapmak gerekiyor. 50 yaşından ise her yıl yapmamız gerekiyor. 30 yaşlarından yukarı değilseniz, her üç yılda bir  doktor tarafından muayene edilmeniz gerekiyor. 40 yaşından yukarı kadınlara her yıl mamografi ile kanser taramasını öneriliyor" diye konuştu.