Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret etti.
Görüşmede konuşan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme arzusunda olduğunu belirterek “Avrupa Birliği ile ilişkilere hiçbir zaman ‘siz bize muhtaçsınız veya biz size muhtacız’ anlayışı ile bakmıyoruz. Olması mümkün değil ve olamaz da” dedi. Başlangıçta Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak imza atılan bu oluşum, günümüze kadar uzamasında tabi farklı evreler yaşandığını ifade eden Hacısalihoğlu, “İşin özünde ekonomi var. Zaten ekonomi şu anda da devam ediyor. Türkiye 1996 yılındaki Gümrük Birliği anlaşmasıyla birlikte Türkiye’de zamanla çok şey kazandı. Özellikle Avrupa’daki sanayi sektörü ile yapmış olduğu ikili ilişkilerde teknolojinin şehrimize ve ülkemize gelmesinde katkısı olduğu bir gerçektir. Bu Türkiye’nin ekonomisinin de gelişmesine büyük bir katkı sağladı. Devamında da Türkiye’nin dışa açılımında da kendine bir güven getirdi. Bu bakımdan Avrupa Birliği ile bugüne kadar olan ilişkilerimizde daha ileri seviyede olmayı arzu ederdik” dedi.
Hacısalihoğlu, AB ile Türkiye’nin arasında açılan 14 fasıllın da tamamlanmasını arzu ettiklerini bildirdi. Hacısalihoğlu, “Bütün fasılların hızlı bir şekilde açılıp tamamlanması ülkemizin gelişmesi açısından önemli görmekteyiz. Türkiye yüzünü Avrupa’ya dönmüştür. Geleceğe yönelik olarak gerek Avrupa Birliği gerekse Fransa ile üçüncü ülkelere yönelik işbirliği ve ticari ilişkilerimizi de ayrıca önemsemekteyiz. İş adamlarımız arasında eşleştirme faaliyetlerini önemli buluyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan hedefleri kesindir. Öyle ki açılmamış fasıllara dahi hükümetimiz hazırlıklarını yapmaktadır. Önemli olan başlıklarda ülkemizin hazır hale gelmesidir. Bu şunu gösteriyor Türkiye’nin yüzü Avrupa Birliğine dönüktür. Umarız ki kısa zamanda bizde Avrupa Birliği ülkesi oluruz” diye konuştu.
Hacısalihoğlu vizelerin kaldırılması halinde Avrupa Birliği ülkelerinin korku duymaması gerektiğini işaret ederek özellikle Avrupa’da iş bulamayan bir kişinin buraya gitmeyeceğine dikkat çekti.
Fransa Büyükelçisi Laurent Bili ise Türkiye’nin Avrupa birliği sürecinde Fransa’nın hiçbir blokajı kalmadığını ve bunun için daha rahat konuşabileceğini söyledi. Bili “ Tam tersi destek olduk. Fasılların açılmasını gelecek için Fransa da olumlu bakmakta ve desteklemektedir. Yakında yeni fasıllar da açılacak” şeklinde konuştu.
Laurent Bili, kendisinin de ABD’ye gitmek istediğinde vize işlemleri ile karşılaştığını ve soruların kendisini de şaşırttığını belirterek “Vize için evrak getirmek, banka hesaplarını bildirmek çok kötü bir şey. Biz Fransa olarak daha fazla turist, daha fazla iş adamı görmek istiyoruz. Bazı ticaret ve sanayi odaları ile vizeleri kolaylaştırmak için protokoller yaptık. Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından bir güven mektubu verilmesi daha kolay ve otomatik bir şekilde beş yıllık vize verebiliriz. Kesinlikle politikamız en uzun süreli vizeyi vermektir. En azından işadamları, turistler, öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak gerekiyor. Fransa Büyükelçiliğinde uzun süreli vizelerin sayısı nedir diye her ay kontroller yapıyorum. Bu son iki yıl içinde bu beş yıllık vizesi iki üç kat artmıştır. Bundan dolayı desteğim tam. Sizler tarafından böyle bir talep varsa vize protokolünü imzalayabiliriz” ifadelerini kullandı.