Gavur Mahallesi Belgeseli, 25 Nisan Cumartesi günü Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. 34’üncü İstanbul Film Festivali’nde ön gösterimi yapılacak iken "Bakur" filminin festivalde gösteriminin engellenmesi nedeniyle festivalden çekilme kararı alan Gavur Mahallesi Belgeseli, 25 Nisan Cumartesi günü saat 19.30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sanatseverler ile buluşuyor. Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla galası yapılacak Gavur Mahallesi Belgeseli, bir kentte yaşayanların hikayesinden oluşuyor.
Gavur Mahallesi, çok kültürlülük, yerinden edilme, göç üzerine çekilmiş bir belgesel. 1953 yılına kadar demirci çıraklığı yapan Diyarbakırlı Mıgırdiç Margosyan’ın hikayesini merkez alan film, Diyarbakır’da Ermenilerin yaşadığı Gavur mahallesinde hayata tutunmaya çalışan Margosyan ailesinin yolculuğunu anlatıyor. Margosyan ailesi, 1915’te hayatları meçhule doğru götürülen sayısız Ermeni aileden sadece biri. Film, Mıgırdiç Margosyan’ın Diyarbakır’dan İstanbul’a uzanan yaşam öyküsü ekseninde ilerliyor.
Karşı Film tarafından hazırlanan belgeselin yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysülen üstleniyor. Belgesel, bir zamanlar etnik, dinsel, kültürel çeşitliliğin bir arada yaşandığı bir coğrafyada geçiyor. 1915 yılından itibaren sürgünler, ölümler ve göçler ile bu çeşitliliğin yok olduğu bir kente Diyarbakır’a uzanıyor. 1953 yılına kadar demirci çırağı olarak kızgın demirlere çekiçle şekil veren Mıgırdiç Margosyan’ın Diyarbakırlı Margos Usta olarak kaleme aldığı Gavur Mahallesi kitabı, belgeselin özünü oluşturuyor.
BEŞ BİN YILLIK ACILAR VE GÖÇ OLGUSU
Belgeselin hikayesi, Diyarbakır’ın sosyal ve kültürel yapısı, dinsel ve etnik çeşitliliğin yanı sıra Diyarbakır’da, genel olarak da Türkiye’de ‘öteki olmak’ olgusu üzerinden anlatılıyor. Gavur Mahallesi Belgeseli, Türkiye’de toplumsal barış ve çoğulculuğa destek olmayı, yitmiş ve yitirilmiş ötekilerin toplumsal hafızada yerini almasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.