Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın en büyük destek ve yatırımlarını sağladığı gençlik merkezleri, Türkiye’nin 81 ilinde ve ilçelerinde hızla büyüyerek yaklaşık 1 milyon üyeye ulaştı.
Yurt genelinde 198 gençlik merkeziyle üyelerine, ‘Merkezimizde Sen Varsın’ diyen gençlik merkezleri, sanatsal ve bilimsel eğitimlerin yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetlerle de gençlerin gözdesi oluyor. Gençlere hem sanatsal kurslar veren hem de okul hayatlarında derslerine yardımcı olacak kurs imkanlarını ücretsiz sunan gençlik merkezlerinin mevcut sayısı günden güne artırıyor. Gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasını ve daha faal bireyler olarak yetişmesini amaçlayan gençlik merkezleri ayrıca birlik, beraberlik ve paylaşım bilinci yüksek bireyler yetiştirmeyi amaç ediniyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise, gençlere sonsuz imkanlar sağlayan gençlik merkezleri için tüm imkanlarını sunuyor. 2002 yılında sayısı 74 olan gençlik merkezlerinin sayısı 2015’te 198’e ulaştı. İnşaatı devam etmekte olan gençlik merkezlerinden 2015 yılında 84’ünün, 2016’da ise 62’sinin yapımı tamamlanarak bu sayının 344’e yükseltilmesi planlanıyor.
2002 yılında 11 bin 614 olan üye sayısı ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kuruluş yılı olan 2012’den sonra hızla yükselerek, 2015 yılı Nisan ayı itibariyle merkezlere üye olan gençlerin sayısı 1 milyon 15 bin 248’e ulaştı.
GENÇLERLE BAKANLIĞIN KÖPRÜSÜ ‘GENÇLİK LİDERLERİ’
Bakanlığın gençlerle daha rahat iletişime geçerek onların ihtiyaçlarını daha çabuk gidermek için köprü görevi yapan gençlik liderleri ise, aynı zamanda merkezlerde çeşitli faaliyet ve projeler üreterek gençlerle birlikte uyguluyorlar. Gençlik merkezleri, maddi durumu nedeniyle gençlerin ulaşamayacağı imkânlara ve aktivitelere ulaşmasını sağlıyor. Osmanlı Türkçesi, İngilizce ve Arapça başta olmak üzere onlarca dilde kursların verildiği merkezlerde gençler; kemandan neye kadar geleneksel ve Batı ekolünden müzikal enstrümanlarla tanışıyor.
Gençlik merkezlerince gençlere sosyal sorumluluk bilinci kazandıran, kültürel, sanatsal ve eğitici projeler arasında Genç Dönüşüm, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Gençlerin İyilik Ağacı, Osmanlı Türkçesi Eğitimleri, Gençlik Merkezleri Günleri ve Tecrübe Konuşuyor’un yanı sıra Çanakkale Bir Hilal Uğruna projeleri yer alıyor.