Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ve Ortasu sınır hattında, iddiaya göre askerlerin açtığı ateş sonucu öldürülen 25 katır için Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Irak sınırında incelemelerde bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri, Şırnak’ın Uludere ilçesi Irak sınırında kaçakçılıkta kullanıldığı gerekçesiyle katırların askerler tarafından öldürüldüğü iddialarını araştırmak üzere bugün Uludere sınır bölgesinde incelemede bulundular.
Bölgeye giden heyetin yanlarında getirdikleri veteriner hekimler de yaralı olan katırları tedavi ettiler. Yaralı bir katır ise traktöre bindirilerek köye getirilip tedavi edildi.
Sınır bölgesinde incelemede bulunan heyetle birlikte gelen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Hayvanların öldürülmesine çeşitli bahaneler uyduruluyor. Valinin bize söylediği kaçakçılık ile ilgiliydi. Ben beş bakanlığa dizmiştim soru önergesini. Şimdi Müezzinoğlu’na da sormam lazım nedir bu diye. Sonuçta burada İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğu var. Milli Savunma Bakanlığı’nın var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın var. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın var. Gümrük Bakanlığı’nın var. Şimdi de Sağlık Bakanlığı’nın var. Altı bakanlığı ilgilendiren, içinde insanlığın yaşam hakkı olan, ekonomi olan, sosyoloji olan, vahşet olan bir vaka ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
HAYTAP Yönetim Kurulu üyesi ve hayvan hakları savunucusu Türkan Dağdelen ise, “Biz ilk günden beri olayı takip etmeye çalışıyoruz. Bugün de vali beyle görüştüğümüzde sağlık nedenlerinden dolayı olduğunu ve biz de diyoruz ki eğer gerçekten bu hayvan hasta olsaydı da öldürülseydi ki bunun burada yok edilmesi lazım çünkü çok derin bir yere gömülmesi lazım demek ki hayvanın hiçbir sağlık nedeni yok. Bu sadece, bir hayvanı öldürmek için bir bahane ne yazık ki biz sabahtan beri buralardayız, köylülerden, hayvan sahiplerinden duyduklarımız inanın ki insanın ve normal bir insanın aklını zorluyor. Gerçekten akıl ötesi bir şey. Ben bir vatandaş olarak kendi kendime soruyorum. Biz nasıl bir bu hala geldik. Biz niçin bu hale geldik. Yüzyıllardır yapılan bir şey diyerek bu resmen bir katliam bunun Türkçede başka şeyi yok” dedi.