Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde bahçesine giren kediye köpekleri ile işkence yapan ve bunu sosyal medyada paylaşan şahsa tepkiler sürüyor. Babaeski Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Sohayko Derneği ve hayvanseverler, Eskişehir’de kedi katiline verilen ceza ile emsal dava istiyor.
Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesi Sinanlı köyünde yaşayan Önal R.’nın bahçesine giren kediye köpekleri ile yaptığı işkenceyi görüntüleyip sosyal medyada paylaşmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Kediyi arka bacaklarından elleri ile tutarak sarkıtan ve iki köpeğin kediyi parçalamasına neden olan Önal R.’nin yürek sızlatan görüntülerini izleyen hayvanseverler, Babaeski Savcılığı’na şikayet dilekçeleri göndermeye devam ediyor. Duruma tepki gösteren hayvanseverler, change.org internet sitesinde açılan imza kampanyasına da destek verirken, Önal R. ve işkence görüntülerini çeken şahsın cezalandırılmasını istiyor.
Önal R.’nin çalıştığı iş yeri ise, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada hayvanlara yapılan durumu kınadıklarını belirterek, şahsın işine son verildiğini duyurdu.
ESKİŞEHİR İLE EMSAL DAVA İSTEMİ
Olay üzerine hemen harekete geçerek ihbarda bulunan Kırklareli Barosu Hayvan Halkları Komisyonu, Eskişehir’de bir kafeden aldığı kediyi katleden ve görüntüleri sosyal medyada paylaşan M.C.A. hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının Kırklareli’de yaşanan olayda emsal olmasını istediler. Babaeski Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunan Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, "Babaeski ilçesi Büyükmandıra beldesi Sinanlı köyünde ikamet eden Önal R. isimli şüpheli, bir kediyi yakalayıp elleriyle asılı şekilde tutmak suretiyle zavallı, savunmasız hayvanı sahibi olduğu iki köpeğe parçalattırmış, bu şekilde vahşice öldürme olayını arkadaşı olduğunu düşündüğümüz henüz kimliği tespit edilememiş olan bir başka şüpheliye cep telefonuyla video kaydı yaptırmış, bunu profilinde paylaşmıştır. Bu video, ağır işkence ederek bir canlıyı sahibi olduğu diğer canlılara parçalattırma hadisesi görüntülerini içermektedir. Bu bir suçtur. Kasten işlenmiştir. Acı çektirmek suretiyle işkence ederek ölüm gerçekleşmiştir. Bu görüntüler sadece hayvanseverlerde değil, videoyu izleyen herkeste büyük infial oluşturmuştur" dediler.
Dilekçede, insanların hayvanlara karşı içlerindeki nefreti hiç çekinmeden kusabilmesinin cezai müeyyidelerin caydırıcı olmamasından kaynaklandığı belirtilerek, "Eskişehir’de geçen yıl olayımızdaki gibi hunharca katledilen kedi ile ilgili dava sonuçlanmış ve sanık hakkında ertelemesiz ve indirimsiz 3 yıl hapis cezasına hükmolunmuştur. Olaya ilişkin görüntülerin seyredenlerde ağır bir ruhsal travmaya neden olduğunu da gözeterek savcılığımızın şüpheli aleyhinde kamu davası açması gerekmektedir. Savcılığınızın bu olayın soruşturulmasında göstereceği hassasiyet, tüm hayvanların sadece ekonomik bir değer olması sebebiyle değil, salt olarak canlı olmaları nedeniyle hukuk düzenince koruma altına alındığını göstereceği için çok önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.
Şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını talep eden Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu dilekçede, "Bu vahşete asla kayıtsız kalınmamalıdır. Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak bu bizim görevimizdir ve yasal ihbarımızı yapmaktayız. Kimliği, adresi belli olan, ifadesinde tamamen çelişkili beyanda bulunup görüntüleri kabul eden, bu akıl almaz vahşeti yaşattığı canın ölümüne neden olan ve bu suçu birlikte işlediği çekim yapan arkadaşının da kimliğinin tespitini takiben ifadesinin alınmasını, ifadesinde suçun işlendiği iddia edilen yerin tespitini, şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını, toplum davasında açılan derin yara da dikkate alınarak en ağır cezayla cezalandırılmasının talep edilmesini saygı ile talep ederiz" dedi.
SAVCI DALKILIÇ: "OLAY TÜM YÖNLERİYLE ARAŞTIRILARAK TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRİLİYOR"
Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Babaeski Cumhuriyet Savcısı Süleyman Dalkılıç, olayın tüm yönleriyle araştırıldığını, konunun titizlikle değerlendirildiğini ifade etti. Savcı Dalkılıç, olay hakkında Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun, derneklerin ve vatandaşların dilekçelerinin ele alınarak incelendiğini, olayın kısa zaman içinde sonuca bağlanacağını belirtti.