Siyahlara bürünen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hemşireleri, hastanedeki hemşire eksikliği giderilmezse ve çalışma koşulları iyileştirilmezse iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.
Türk Sağlık-Sen üyesi bir grup hemşire, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi önünde üzerinde ‘Hemşirene sahip çık’, ‘Hemşire yoksa sağlığında yoktur’ yazılı tişört giyerek, hastanedeki hemşire kadrosunun azlığını ve iş yükü fazlalığını protesto etti. Grup adına konuşan Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Yasemin Zengin, yaklaşık iki yıldır dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire eksikliğine bağlı sorun ve sıkıntıların yaşandığının aşikar olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Konu defalarca gündeme getirildi. Soruna dikkat çekmek için eylem ve etkinlikler yapıldı. Yeterli hemşire olmadığı ve kadro tahsis edilmediği için 3. basamak hastaneler olan, önemli bilim ve eğitim yuvası olarak kabul edilen üniversite hastanelerinde gelinen son nokta ise 9 serviste toplam 70 hasta yatağı kapatılmasına kadar gitmiştir. Hemşire eksikliği nedeniyle kurumda gittikçe artan iş yükü, eksiklik nedeni ile hasta bakımının devamlılığını sağlamak için yapılan kurum içi uygulamalar da kurumdan kaçışlara neden olmuştur. Kurumun ağır iş yükü ve şartlarına dayanamayan hemşirelerimiz ya istifa etmiş ya da daha insani koşullarda çalışabilecekleri hastanelere kaçış yolunu tercih etmiştir. Bu durum ise hemşire eksikliğini kat kat artmasına neden olmuştur. Sendika olarak, Maliye Bakanlığından kadro talebimiz, kurumdan ise kadro talebi karşılanana kadar kurum içi uygulamalarda düzeltilmeye gidilmesi yönündeki taleplerimiz çözümsüz kalmıştır’’
İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPARIZ
Atamaların eksik olduğunu dile getiren Zengin, "Rektörlükle yaptığımız görüşmelerde hemşire eksikliği için kadro talebinde bulunulduğu ve ihtiyacı giderecek en az 250 hemşirenin kuruma verilmesinin beklendiği ifade edilmiştir. Maliye Bakanlığının açıktan atama kadroları açıklandı ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne verilen kadro sayısı 37 olurken bunun 7’si memur 30’u hemşire. 250 kadronun ihtiyacı giderileceği bilinen bir kurumda 30 hemşire kadrosu verilmesi çalışanlarda hayal kırıklığı oluşturdu. Yeterli kadro sayısını ve insani çalışma koşullarını üniversite hastanelerine sağlayın. Bu koşul ve talepler sağlanmadığı takdirde tüm hemşireler olarak bundan sonra hizmet üretmeyeceğimizi ve sorun çözülene kadar iş bırakma da dahil her türlü eylem ve etkinlikleri düzenlemeden geri durmayacağımızı bildiriyoruz’’ dedi.