İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, çöpten elde edilen elektrik enerjisiyle çalışan mevsimlik çiçek serasının hizmete alım törenine katıldı. Topbaş, vahşi depolama yüzünden 38 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Katı atık depolama tesisimiz ile çevreye yayılan metan gazının kontrol altına alınması ve 230 hane 800 bin insanın elektrik ihtiyacını karşılanması sağlanıyor” dedi.
Çöpten çevreye yayılan metan gazının önüne geçmek ve geri dönüşüm sağlamak için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSTAÇ ve İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş’nin katkılarıyla, çöpten elde edilen elektrik enerjisiyle çalışan mevsimlik çiçek serası hizmete sunuldu. İBB Katı Atık Tesisleri’nde düzenlenen törene, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, İSTAÇ A.Ş Genel Müdürü Osman Akgül ve çok sayıda vatandaş katıldı. 3 dönüm üzerine yapılan sera tesisiyle İstanbul’un çiçek ihtiyacının yüzde 5’i karşılanacak. Yılda 5 milyon adet çiçek üretilmesi hedefleniyor.
“MODERN DEPOLAMAY İLE 800 BİN İNSANIN ELEKTİRİK İHTİYACI SAĞLANIYOR”
İSTAÇ çalışanlarına, yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, “Çöpten üreyen metan gazına müdahale etmezseniz havaya yayılıyor. Çevreye yayılan bu gaz, çevreyi ve doğayı kirleterek yaşam şartlarını olumsuz etkiliyor. Hatta siz çöp depolaması yapıyorum diye ‘vahşi depolama’ yaparsanız, Ümraniye’de hayatını kaybeden 38 vatandaşımız gibi felaketler yaşarsınız. Bu katı atık depolama tesisimiz ile çevreye yayılan metan gazının kontrol altına alınması ve 230 hane 800 bin insanın elektrik ihtiyacını karşılanması sağlanıyor. Bu tesis 1994’te Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı görevini yaptığı zaman çalışmaya geçti. Yani ‘Vahşi Depolama’ yerine düzenli depolama düzenine geçildi” dedi.
“BİR LİRAYA İKİ SİMİT ALIYORSAK, GELİŞİYORUZ ”
Düzenli depolama sistemine geçildikten sonra çöpten geri dönüşümün başlatıldığının altını çizen Kadir Topbaş, “Çöpün plastiği kağıdı ayrılıp, granür şeklinde tekrar üretime katkı sağlanıyor. Meyve ve sebze atıklarından gübre elde ediliyor. Bu elde edilen gübrelerde Park ve Bahçeler Müdürlüğü kullanımına veriliyor. Bir liraya iki simit alabiliyorsanız o zaman gelişiyorsunuz. Ama beş liraya bir simit alırsanız ne olacak. Seçim zamanında herkes rakamlardan bahsediyor. Sonra beş liraya simit alırsınız. Bol keseden attılar, ekonomi bildiklerini söylediler. Tencere tavalar gösterdiler millete, bunları dolduracağız milletimizi doyuracağız diye. Açılışını yaptığımız bu yerde İstanbul’un çiçeklerinin yüzde 5’i üretiliyorsa, bu üreterek tüketmektir” dedi.
“İSTAÇ İLE PAKİSTAN VE MEKKE-İ MÜKERREME TEMİZLENECEK”
Yaptıkları projeler ile “Kendi kabımızda taştık” ifadelerini kullanan Topbaş sözlerine şöyle devam etti, “Yoksa rakamlar ile konuşup, hesabı çok iyi bildiğini söyleyecek birileri, istediğin kadar para bas, koy sıfırları gittiğin yer neresi görürsün. Pakistan’da Lohor kentinin temizlik işinin koordinasyonunu yaptık. 5-6 şehir daha verdiler, böylecilikle İSTAÇ sayesinde Pakistan en temiz şehirlere kavuşturduk. Aynı temizlik işi olarak Mekke-i Mükerreme şehrinde böyle bir çalışmayı başlatıyoruz” dedi.