Türk mutasavvıf, âlim ve şeyh olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğumunun 312’inci yıl dönümünde çizgi romanı yapıldı.
Büyük İslam Mütefekkiri Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalar başlatan Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (ERİHDER) İçişleri Bakanlığıyla yaptıkları ortak çalışma neticesinde İbrahim Hakkı Hazretlerinin hayatını anlatan çizgi roman çıkarttı. Doğumunun 312’inci yıl dönümünde hazırladıkları 30 sayfalık çizgi roman kitabıyla İbrahim Hakkı Hazretlerinin hayatını anlatan ERİHDER’in belgesel ve çizgi film çalışmaları devam ediyor. İbrahim Hakkı Hazretleri çizgi roman kitap tanıtımı için gazetecilerle biraya gelen ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak, genç nesillere İbrahim Hakkı Hazretlerini anlatmak için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Toparlak, “Biz orta yaş grubuna İbrahim Hakkı Hazretlerini anlatamadık. Bizde buradan yola çıkarak genç nesillere ve çocuklarımıza bir takım şeyleri anlatabilirsek İbrahim Hakkı Hazretlerini daha iyi anlarlar diye düşündük. Bu vesileyle çocuklar çizgi roman çıkartmaya karar verdik. Bundan sonra çizgi filmini ve belgeselini hazırlayacağız. Erzurum İbrahim Hakkı Hazretlerini çizgi romanından 15 bin adet bastırdık. Çizgi romanı ücretsiz olarak dağıtmaya başladık” dedi.
İBRAHİM HAKKI HAZRETLERİ KİMDİR?
Erzurumlu İbrahim Hakkı, Türk mutasavvıf, âlim ve şeyh. Marifetname’nin yazarıdır. Küçük yaşlarda annesini ve daha sonra babasını yitiren İbrahim Hakkı, bir süre amcasının yanında kalmış, bu süre içinde eğitimine devam etmiştir. 1747’de İstanbul’a gelerek Sultan I. Mahmut ile görüşmüştür. Yeniden Erzurum’a dönen İbrahim Hakkı, sürekli olarak dinî ve bilimsel konularla ilgilenmiş ve 1780 yılında rahatsızlanarak aynı yılın 22 Haziran günü vefat etmiştir. Kabri Tillo’dadır. Manzum ve düz yazı toplam on beş eser yazmış olan İbrahim Hakkı’nın en önemli eserleri Divan ve Marifetname’dir. Erzurumlu İbrahim Hakkı, astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din alanlarında pek çok çalışma yapmıştır. Tasavvufî konularla birlikte, fen bilimleri hakkında da geniş bilgileri kapsayan Marifetname adlı eseri, ansiklopedik bir özellik taşımaktadır. 1757’de tamamlanan Marifetname, yalın ve halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır. Yazarın söylediğine göre, Marifetname 400 kitaptan yararlanılarak yazılmıştır. Bu kitapta ilk defa bir alim tarafından Güneş Sistemi (’hey’et-i cedide’) anlatıldı.