Malatya İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen "Savaşın Sosyolojik Boyutları" adlı Konferansta, deneyimli savaş muhabiri ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Baş Foto Muhabiri Abdullah Coşkun, savaşın toplumlar üzerindeki etkilerini anlattı.
İnönü Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu tarafından Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzelenen konferansta konuşan Coşkun, savaşların güçlünün zayıfı ezmesinin en belirgin özellikleriyle dolu olduğunu belirterek, 4 bin yıllık dünya tarihinin sadece 350 yılının savaşmadan geçirildiğine vurgu yaptı.
Coşkun, savaşların geri dönüşü olmayan ölümleri de beraberinde getirdiğini belirterek, "Savaşlar iki veya daha fazla ülkenin arasında meydana gelebildiği gibi, aynı ülkede yaşayan farklı toplumlar arasında da ortaya çıkabiliyor. Eski Savaşlarda toprak önemliyken, yeni Savaşlarda ise çıkar sağlama yer altı zenginlikleri, güç gösterisi ve ’Modern Sömürgecilik’ adı verilen sebeplerden oluşuyor. Ancak biz sebeplerinden çok toplumun savaşlardan nasıl etkilendiğine vurgu yapacağız. Çünkü toplumlar; genellikle savaşı istemedikleri halde savaşın muhtemel sonuçlarına katlanmak zorunda olan, tarafı olmadığı bir savaşta yakınlarını yitiren insanlarla dolu. Savaşın ekonomik sorunlar başta olmak üzere, psikolojik travmalar, kıtlık, ülkeden göçler, göç edilen ülkede yaşanan sorunlar, topluma adapte olunması, yeni düzene alışılması süreci gibi bir çok sonucu vardır. Toplumu oluşturan insanlar savaşlardan her zaman korkar ve o yerden canını, ailesini, sevdiklerini, yakınlarını kurtarmak için eğer imkanları var ise her yolu denerler" diye konuştu.
Suriyeli Mültecilerin ülkelerinden keyfi olarak Türkiye’ye gelmediklerini anlatan Coşkun, mültecilerin savaşın kol gezdiği topraklardan, en yakın ülkelere göç etmelerinin savaşın en temel hallerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Propagandayla desteklenmediği sürece insanlığın hiç bir zaman savaşın bir tarafı olmak istemeyeceğini ifade eden Coşkun, Albert Enistein’ın ’Ben atomu insanlığa hizmet için buldum, onlar ise bomba yapıp birbirlerini yok ettiler" ve ’Büyük Güce sahip egemen ülkeler olduğu sürece savaş kaçınılmazdır’ sözlerini hatırlattı.
Konferansa, İnönü Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Uluslararası Gençlik Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Göktolga, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Özdemir, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Torun, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe ile Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İktisat ve İlahiyat bölümleri ile İletişim Fakültesi öğrencileri katıldı.