İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Eş Başkanı İlhan Öngör, HDP’ye yapılan bombalı saldırıların demokratik siyaset alanına, toplumsal barışa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesine dair çabaları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi.
Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Öngör, olay yeri inceleme ve bomba uzmanı ekiplerinin bombanın parça tesirli ve zaman ayarlı olduğunu belirttiğini savunarak, “Heyetimiz, zaman ayarlı bombanın ilçe seçim koordinasyonunun toplantı saati olan saat 10.00’a ayarlanmış olmasını, hedeflenen amacın toplu katliam yapmak olduğunu düşünmektedir. Heyetimiz, aynı saatte ve benzer şekilde Mersin HDP il binasına zaman ayarlı bombalı saldırının yapılmış olmasını da olayın organizeli ve profesyonelce, katliam yapmaya dönük olduğunu düşünmektedir” diye konuştu.
Adana ve Mersin’in Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı yerler olmakla beraber farklı etnik kimliklerin ve kültürlerin yıllarca beraber ve kardeşçe yaşadığı kentler olma özelliklerine sahip olduğuna dikkat çeken Öngör, “Katliam yapmaya dönük bu bombalı eylemin yapılma yerinin Çukurova bölgesinden Adana ve Mersin illerinin olması toplumsal barışı hedeflemiş olması sebebiyle düşündürücüdür. Olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen emniyet yetkilileri ve savcılığın olay yeri çevresinde bulunan kamera kayıtlarından elde edilen bilgileri HDP yöneticileri ve avukatları ile paylaşmamaktadır. Bu durum, olayın faillerini bulma noktasında soruşturmayı sürüncemede bırakmaya dönük çaba içerisinde olduklarını göstermektedir. Yüz yüze yaptığımız görüşmelerde emniyet yetkilileri, savcılık ve mülki amirler arasında bir koordinasyon olmadığını gözlemledik ve birbiri ile çelişkili beyanlarda bulunmuşlardır. Şehrin en işlek caddesinde patlamanın yapılmış olması ve hemen hemen tüm iş yerlerinin kamera kayıtlarının bulunmasına rağmen gündüz vakti yapılan bu saldırı eyleminin fail veya faillerinin eşkallerinin dahi tespit edilemediğine dair beyanlar, soruşturmaya ciddiyetle yaklaşılmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Öngör, seçim süreci boyunca Türkiye’de HDP il ve ilçe binalarına, seçim bürolarına 114 saldırı yapıldığını ancak bu saldırıları yapanlara karşı ciddi hukuki yaptırımlarda bulunulmadığını öne sürdü. Yapılan saldırının demokratik siyaset alanına, toplumsal barışa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesine dair çabaları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyleyen Öngör, seçim sürecinde yaşanan bu tür provokatif eylemlere karşı toplumsal barış ve demokratik siyaset alanının geliştirilmesi için tüm vatandaşları sağduyulu olmaya çağırdı.