Afyonkarahisar’da iki bacağı olmayan engelli bir vatandaş, oyunu mahalle muhtarı ve bir arkadaşının yardımı ile üçüncü kattaki sandığa sandalyede çıkartılarak kullandı.
2015 Genel Seçimleri dolayısı ile oy vermek için akülü aracı ile Şemsettin Karahisari İlköğretim Okulu’na gelen Mahmut Öztürk isimli iki bacağı olmayan engelli vatandaş için mahalle muhtarı seferber oldu. Akülü aracından bir sandalyeye oturtulan Öztürk, Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Mesut Koyun ve bir arkadaşının yardımı ile ikinci katta oy kullanacağı sınıfa çıkarılarak 2040 numaralı sandıkta oyunu kullanmasına yardımcı olundu. Burada oyunu kullanan Öztürk, daha sonra getirildiği gibi yine aynı yöntemle aşağıdaki akülü aracına bindirildi. Oy kullanma işlemin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztürk, geçen yerel seçimlere göre bu seferki seçimlerde oy kullanma işleminin zor olduğunu kaydederek, geçen seçimlerde görevlilerin yanına pusulayı ve zarfı getirdiğini, böylelikle oyun daha kolay kullandığını hatırlattı. Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) engelliler için bir kolaylık beklediğini de ifade eden Öztürk, “Üçüncü kattaydı, çıkması inmesi zor oldu. Muhtarın sayesinde oyumu kullandım. Okul önüne bir sandalye, masa koysalar daha iyi olurdu” dedi.
ENGELLİLER İÇİN YSK KANDIK OLUŞTURMALI
Engelli vatandaşın oy kullanmasına yardım eden Muhtar Koyun ise şunları söyledi:
“Sadece benim mahallemde değil engellilerin oy kullanması her yerde sorun. Engelliler için YSK bir karar alıp girişe bir sandık oluşturulabilir. Kimisi çıkamıyor kullanmadan gidiyor. Ama bizler yardım ederek çıkartıp oylarını kullandırıyoruz. Bütün muhtarlar adına söylüyorum bütün mahallelerde sorun budur engeliler için Yüksek Seçim Kurulu sandık oluşturması şart.”
YÜRÜME ZORLUĞU ÇEKEN ALİ DEDE DE TEPKİLİ
Öte yandan aynı okulda eşi ile birlikte oyunu kullanmaya gelen ve yürüme zorluğu çeken 77 yaşındaki Ali Yalçınkaya ise 3. katta oy kullanacakları yere çıkmakta zorluk çektiler. Duruma tepki gösteren yaşlı çift MHP Afyonkarahisar Milletvekili adayı Mehmet Parsak’a dert yakındılar.