Mardin’de yaşayan bir anne Tay-Sachs hastalığına yakalanan çocuklarından birini 2, diğerini ise 4 yaşında toprağa verdi. Umudunu kaybetmeyen anne, hastalığın tedavisi bulununca dünyaya getirdiği ikiz bebekleriyle hayata tutundu.
Anneler Günü nedeniyle oluşturulan“Türkiye’nin 7 Bölgesi, 7 Annesi” projesi kapsamında bir araya gelen 7 anne, Maslak’ta bulunan Sheraton Otel’de hikayelerini anlattı. Çocuklarıyla birlikte bir araya gelen annelerden kimi evladını yaşatmak, kimisi sağlıklı evladını kucağını almak, kimisi de ‘sen anne olamazsın’ denmiş olsa bile inancıyla anne olma yolunda verdiği mücadeleyi anlattı.
“TAY-SACHS HASTALIĞI İKİ ÇOCUĞUNU ALDI, HAYATA İKİZLERİYLE TUTUNDU”
Mardin’de yaşayan Nuray ve Devran Demir çiftinin Tay-Sachs hastalığına yakalanan oğullarını 4 yaşında, kızlarını ise 2 yaşında toprağa verdi. Umutlarını kaybetmeyen aile hastalığın tedavisi bulununca adeta yeniden doğru. Tedavini ardından hamile kalan anne Nuray Demir, bu kez Nazdar ve Ömer isimli ikiz bebeklerini dünya getirdi.
“12 YIL BEKLEDİK”
Yaşadıklarını anlatan anne Nuray Demir, “Çocuklarımız hastalıklı doğuyorlardı. İki çocuğumu kaybettim. Hastalık nedeniyle. Bir yaşa kadar sağlıklı görünüyorlar bir yaştan sonra yatalak hale geliyorlar. 2-4 yaşa kadar yaşayabiliyorlar. Sonra ölüyorlar. Bu hastalığın tedavisi sonunda çıktı. Bir kız bir de oğlan çocuğumu kaybetti. Oğlum 4 yaşında kızım 2 yaşında vefat etti. Allah her derde deva veriyor. Senelerce tedavinin çıkmasını bekledik” dedi.
“12 sene bekledik” diyen anne Demir, “ Gen ayrıştırmayla tedavisinin olduğunu öğrendik. Allah’ın ve hocalarımızın sayesinde ikiz bebek sahibi olduk. Annelerin anneler gününü kutluyorum. Bütün annelerin bu duyguyu yaşamasını istiyorum. Çocuk büyütmek çok güzel bir duygu” ifadesini kullandı.
Ağrı’da yaşayan Saliha Salman ise çikolata kisti nedeniyle bebek sahibi olamıyordu. Tedavinin ardından ikiz bebeklere kavuşan Saliha Salman yaşadığı mutluluğu anlattı.
“UMUDUMU KAYBETMEDİM”
Salman, umudunu kaybetmediğini belirterek, “6 yıl tedavi gördüm. Bir sürü yerde tedavi gördüm. Umut vermediler, olmayacağını söylediler. Hastalıktan kurtulmak evladımı kucağıma almak istiyordum. İlk denemede Allah bize ikiz bebek verdi. Buradan bütün herkesin anneler gününü kutluyorum. Umutlarını kesmesinler. Denesinler. Umutlarını kesmesinler” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, projeyle ilgili bilgi vererek, “Bunu sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Zorlaşan üreme ve üreme sağlığına dikkat çekmek istedik. Bu arada olumlu gelişmelerde oluyor. 7 bölgeden gelen annelerden ikisi iki hastalıktan muzdarip. Yeni teknoloji sayesinden geçmişte çözülemeyen genetik sorunlarında çözülüp çiftlerin bebek sahibi olabileceğini göstermek istiyoruz” dedi.