Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Bünyan ilçesinde iki genç girişimcinin solucan gübresi üretim alanına yaptığı yatırımı yerinde inceledi.
Mustafa Mert Karahan ve Hakan Şenyüz isimli iki girişimci yaptığı yatırım ile 400 metrekare alanda solucan gübresi üretiyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan da solucan gübresi üretim alanını yerinde inceledi. Kayacan, “Bugün Bünyan ilçemizdeyiz. Bünyan ilçemizde solucan gübresi üretimi yapan bir işletmemizi geziyoruz. Solucan gübresinin önemini son 2 yıldır gündeme getiriyoruz. Hatta geçenlerde de Bakanlığımız projesi olarak da kabul gören proje kapsamında da 40 kadın çiftçimize solucan gübresi ile ilgili olarak bilgi verdik. Şu anda da sürekli bizimle iletişim halinde olan işyerimizde ticari olarak solucan gübresinin nasıl yapıldığını hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.
Yatırımlarından dolayı girişimcilere teşekkür eden Kayacan, “Çünkü Türkiye’de ilkleri yapmak zordur. Bu arkadaşımız da ilkleri yaptı. Bu tesisin aylık 4-5 ton civarında üretimi var. Önümüzdeki günlerde aylık 20 ton civarında üretim olacak. Solucan gübresine çok önem veriyoruz. Solucan gübresi ‘milli bir proje’ diyoruz. Çünkü topraklarımızda organik madde çok az olduğu için organik maddeyi arttırmak gerekiyor. Organik maddeyi de arttırmak için ham madde hayvan gübresi. Hayvan gübresini çok kaliteli bir hale getiren de solucan gübresi. Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. Kayseri olarak buna bir öncülük yaptığımızı düşünüyoruz. Bu projenin şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Genç girişimci Mustafa Mert Karahan ise, “Bu fikri 2012 yılında internette gördük. Araştırmalarımıza bakarken bu iş aklımıza yattı. Bunu bizde bir milli proje olarak düşündük. Sonra Mart ayında ilk 5 bin 500 solucan aldık. Şu anda da 1 milyon adete ulaştık. 6 ay önce de tesisleşme kararı aldık. İlk 400 metrekare olarak üretim yerimizi yaptık. 400 metrekare alanda da 6 milyon solucan hedefliyoruz. Ham maddemizde yüzde 80 fermente olmuş büyükbaş hayvan dışkısı, yüzde 20 ise organik atıklardan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sözlerini sürdüren Karahan, “Kimyasallar kullana kullana artık toprağımız çoraklaşmış. Solucan gübresinin en önemli özelliği organik olması. Değerinde kullanıldığı vakit yüzde 40’a varan verim artışı, sudan tasarruf, bitkinin kendisini korumasını sağlayan zararlı ot çıkartmamasını sağlıyor. Yabancı tohum içinde yok. İlk aşama olarak 150 bin liralık bir yatırımımız oldu. Yatırımımız 350 bin lirayı bulacak” dedi.