Kamu Denetçiliği Kurumu, kurum personeline kar payı ödeyen ancak iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra ödenen temettü tutarının faizi ile birlikte kuruma geri ödenmesini isteyen İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü hakkında şikayette bulunan vatandaşı haklı buldu.
2011 yılında çıkarılan 6107 sayılı Yasa ile yapısı değiştirilen ve anonim şirket olan İller Bankası (İLBANK) henüz yeni statüsünü belirleyen yasa yürürlüğe girme aşamasında iken aldığı bir Yönetim Kurulu kararı ile bankanın 2010 yılı karının yüzde 5’ini 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi çalışan personeline 31 Mart 2011 tarihinde temettü olarak dağıttı. 2011 yılının en az 6 ayı bankada görevi başında bulunan bu personellere 2012 yılında bu kez yüzde 9’u dağıtılan karın temettüsü verilmedi. Bu temettü sadece bankada sözleşme imzalayan personele dağıtıldı. Şikayetçi, İller Bankası Bölge Müdürlüğü’nde şef olarak görev yapmakta iken bankanın statüsünü değiştirerek anonim şirket olarak yeniden yapılandıran Kanun gereğince sözleşmeli olarak çalışmayı kabul etmeyerek nakle tabi personel kapsamında Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla memur olarak atandı. Şikayetçi, İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu kararı gereğince kurum personeline kar payı ödendiğini, ancak aradan iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra ödenen temettü tutarının faizi ile birlikte kuruma geri ödenmesinin istenildiğini ve bu durumun haksızlık olduğunu belirterek idarenin bu işleminin iptal edilmesini talebi ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Banka Yönetim Kurulu kararını hukuka ve hakkaniyete uygun bulmayarak, vatandaşı haklı buldu ve idareye haksızlığın giderilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ve İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne tavsiye kararı gönderdi.
İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, tavsiye kararının ardından vatandaşın mağduriyetini giderdi. Tavsiye kararını uygulayan İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, şikayetçiden alınacak temettü ödemesinin terkin edilmesine (silinmesine) karar verdi.