Bağımsız Türk Aktivistler, İran’da Türkçe eğitim verilmemesini düzenlenen yürüyüşle protesto etti. Göstericiler, 2006 yılının Mayıs ayında Türklerin ‘hamam böceği’ olarak nitelendirildiği karikatürlerin de bir daha yayınlanmamasını istedi.
Bağımsız Türk Aktivistler isimli grup, İran’daki Fars dilinde eğitimi ve 2006 yılının Mayıs ayında Türklerin ‘hamam böceği’ olarak nitelendirildiği karikatürleri protesto etmek için Kuğulu Park’ta toplandı. Ellerinde kırmızı kartlar, düdükler, çeşitli dövizler taşıyan göstericilerden bazıları ağızlarını bantlarla kapattı. Kuğulu Park’tan İran Büyükelçiliği’ne yürüyen grup, elçilik önünde polis barikatı ile karşılaştı.
Elçiliğe yakın bir noktada polis barikatının önünde grup adına yapılan basın açıklamasında, İran’da Türkçe eğitim verilmesi ve Mayıs 2006’da Türkleri aşağılayıcı şekilde karikatürlerin bir daha yayınlanmaması istendi. Ayrıca İran Süper Ligi’nde şampiyon olan Tebriz’in Traktör takımının şampiyonluğunun sonradan ellerinden alındığı iddia edilerek, bu olay kınandı. Bazı vatandaşlar grubun protestosunu evlerinin camından izledi.
Grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.