Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları sempozyumunda konuşan İspark Genel Müdürü ve Otopark işletmeciler Derneği Başkanı Mehmet Çevik, "Ülkemizde artık otopark şirketleri sadece kara parklanması değil, aynı zamanda hava ve deniz parklanmalarını da ilgilendiren her alanda faaliyet gören işletme kuruluşlarına dönüşmektedir. Bunun sonucu olarak kara, deniz ve hava araç park alanı işletmeciliğinde yeni iş kolları ortaya çıkmaktadır" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Otopark İşletmecileri Derneği (OİD) işbirliği ile düzenlenen 4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetim Sempozyumu Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı.
Sempozyuma İspark Genel Müdürü ve Otopark işletmeciler Derneği Başkanı Mehmet Çevik, UBM Türkiye operasyonlarından sorumlu Başkanı Haluk Balcı, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan İspark Genel Müdürü Mehmet Çevik Türkiye’de gelişen hızlı kentleşmenin, beraberinde trafik ve otopark sorunu da gündeme getirdiğini belirterek “4. Uluslararası Ulaşım ve Araç Park Alanları Yönetimi Sempozyumu” ile ülkemizde ve dünya genelinde, ulaşımın en büyük problemlerinden biri olan araç park etme sorununu çözmeye yönelik strateji ve proje geliştirmeyi, otopark alanlarında sürdürülebilir ve somut adımların atılmasını hep birlikte amaçlıyoruz. Türkiye’de hızla gelişen kentleşme hareketleri ile buna bağlı olarak araç sahipliliğinin artması, Türkiye’nin gelişmiş vilayetlerinde, özellikle nüfusun ve ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı bölgelerde, ulaşım sorunlarına yol açmış, bununla birlikte bir ’ulaşım, trafik ve otopark’ sorunu da gündeme gelmiştir. Kamu kurumları ve özel sektörü bir araya getirerek, ülke genelinde toplu ulaşımı destekleyici otopark yatırımlarının hızlandırılması, bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
YAPILACAK OTOPARKLAR İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Yapılacak otoparklarla kamuya maksimum hizmet verileceğini aktaran Mehmet Çevik “Geliştirilecek ortak proje ve yatırımlarla başta Büyükşehirler olmak üzere otopark sıkıntısının yaşandığı diğer il ve ilçeler de de otopark ihtiyacını karşılayacak, optimum seviyede, modern, katlı otoparklar kamu idarelerince planlanmaktadır. Tabi ki, yapılması planlanan otoparkların imalatında, özellikle zemin altı otoparkların üzerine, kamuya maksimum seviyede hizmet sağlamak amacıyla, yeşil alan, spor alanı, gençlik ve çocuk oyun parkları gibi değerli alanların kente kazandırılmasını hedeflemekteyiz. Tüm bu süreçlerde etkin bir ulaşım yönetimi için büyükşehir belediyelerinin yapılacak mevzuat değişikliği ile düzenleme ve denetleme yetkilerinin arttırılması sürdürülebilir bir ulaşım trafik ve otopark yönetimi açısından önem arz etmektedir”diye konuştu.
"’PARK ET DEVAM ET’ PROJESİNE AĞIRLIK VERİYORUZ"
Yoğunluk yaşanan ticaret bölgelerinde trafik tıkanıklığına çözüm olarak “Park Et Devam Et” projelerine ağırlık verildiğini söyleyen Çevik “Özellikle büyük yoğunluk yaşanan ticaret akslarında ’Park Et Devam Et’ otoparkları, toplu taşıma istasyonları ile entegre biçimde hizmet vermektedir. Büyükşehir belediyelerinde yapılması zorunlu olan Ulaşım Master Planı’na bağlı olarak yürütülen ’Otopark Master Planı’, otopark sorununa bütüncül çözümler üretmektedir. Otopark Master Planı, parklanma sorununu teknik, ekonomik, sosyolojik ve yasal açıdan ele alarak şehir merkezlerinde otopark sorununa çözüm üretmeyi hedeflemektedir. Halihazırda küçük bir il merkezinde bile otopark sorununun yaşanması bu durumu açıkça göstermektedir. Otopark Master Planı hazırlanması gelişmekte olan tüm illerin göz önünde bulundurması gereken öncelikli çözüm araçlarından birisidir” ifadelerini kullandı.
"OTOPARKLAR ARTIK SADECE KARA PARKLANMASINDAN İBARET DEĞİL"
Artık otopark sisteminin sadece kara parklanmasından ibaret olmadığını anlatan Çevik, "Ülkemizde artık otopark şirketleri sadece kara parklanması değil, aynı zamanda hava ve deniz parklanmalarını da ilgilendiren her alanda faaliyet gören işletme kuruluşlarına dönüşmektedir. Bu haliyle dünya metropollerine örnek bir araç park alanı yönetim ve işletme kuruluşları oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak kara, deniz ve hava araç park alanı işletmeciliğinde yeni iş kolları ortaya çıkmaktadır. Bu iş kollarının gerek duyduğu nitelikli personelin sağlanması için otopark uygulamaları ve işletmeciliği bölümünün oluşturulması ve ilk etapta ön lisans olarak eğitim faaliyetlerine başlaması adına üniversitelerle görüşmeler başlatılmıştır.Başlattığımız çalışmalarla kamu kurumlarının ve özel sektörün önde gelen firmalarının katılımıyla kurulan derneğimizle; üyeler arasında mesleki deneyim, karşılıklı destek, mesleki park kuruluşları arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak, otopark ve kentsel hareketlilik ile ilgili önlem ve çözümler, ulaşım araçlarına yönelik park çözümleri gibi birçok konuda işbirliğine gidilecek. Otopark işletmeciliği yapan kamu kurumlarını ve özel sektörü bir çatı altında birleştiren ’Otopark İşletmecileri Derneği’ eminim ki çok yakın zamanda, parklanma sorunlarının en büyük çözüm ortağı olan, etkin bir sivil toplum kuruluşu hüviyetini kazanacaktır”diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimiyle fuar ve sempozyum açıldı.