İsrail ordusunun saldırısı sonrası ilk kez Samsun’a gelmek için yola çıkan Mavi Marmara Gemisi, İsrail’deki seçimi etkiliyor. Çanakkale’ye doğru yola çıkan gemi, Netanyahu’yu rahatsız etti.
Canik Belediyesi ile İHH’nın (İnsani Yardım Vakfı) organize ettiği Mavi Marmara Gemisi’nin Samsun’a gelerek, sonrasında Çanakkale şehitleriyle buluşması için yeniden denize açılması İsrail’deki seçimlerde de krize yol açtı. Netanyahu Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya saldırı emrini vermesi nedeniyle uluslararası arenada ülkesini yalnızlaştırmakla suçlanıyor. Mavi Marmara saldırısı nedeniyle tüm ülkelerden tepki alan İsrail, saldırı sonrası kınanmış, İsrail’de de eylemlere yol açmıştı.
İsrail’de bugün yapılacak seçimlerde ilk kez uluslararası medya Netanyahu kaybedebilir vurgusu yaparken, Mavi Marmara saldırısı ve geminin Canik Belediyesi’nin organizesinde yeniden karasularına çıkarılmasının etkili olduğu öne sürüldü. Yaygın medya bu konuda yüzlerce haber yaptı.
GENÇ: “DÜNYA MAVİ MARMARA’YI İZLİYOR”
Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “İsrail’in Mavi Marmara’dan rahatsız olması doğaldır. Çünkü Mavi Marmara’nın özgürlük kenti Samsun’a gelmesi ve özgürlükleri için can veren Çanakkale şehitleriyle buluşması anlamlıdır. İsrail Mavi Marmara’ya yaptığı saldırıyla insanlık ve özgürlük karşısındaki zulmünü ilan etmiştir. Dünya Mavi Marmara’yı izliyor. O, özgürlük için insanlık için yol aldıkça, onlar daha çok rahatsız olacaktır” dedi.
BAŞKAN GENÇ’TEN YILDIRIM’A ZİYARET
Samsun’dan Çanakkale’ye gitmek üzere önceki gün yola çıkan Mavi Marmara Gemisi İstanbul Sarayburnu’nda demir attı. Gemi 555 gençle birlikte 18 Mart’ta Çanakkale’de olacak şekilde yeniden yola çıkacak. İstanbul’da İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’ı ziyaret eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Mavi Marmara Gemisi’nin Samsun ve çevre illerinden 30 kişiyi ağırladığını ve Samsun’da çok güzel bir atmosfer oluşturduğunu söyledi. Yıldırım’a destekleri için teşekkür eden Başkan Genç, Mavi Marmara Gemisi’nin mazlum coğrafyaların sesi ve vicdanı olduğunu kaydetti.
MAVİ MARMARA NETANYAHU’YU RAHATSIZ ETTİ
Ziyaret sırasında Mavi Marmara Gemisi’nin İsrail tarafından yakından takip edildiği ve Canik Belediyesi’nin organizasyonu ile 5 yıl sonra yeniden karasularına inmesi İsrail tarafından tedirginlikle karşılandığı belirtildi. Rotasını Çanakkale’ye çeviren Mavi Marmara Gemisi’nin Netanyahu’yu rahatsız ettiği ve İsrail’de bugün yapılacak seçimlerde ilk kez uluslararası medya ‘Netanyahu kaybedebilir’ vurgusu yaparken, Mavi Marmara Saldırısı ve geminin Canik Belediyesi’nin organizesinde yeniden karasularına çıkarılmasının etkili olduğu öne sürüldü. Yaygın medya bu konuda yüzlerce haber yaptığı belirtildi.
"ÇANAKKALE VE MAVİ MARMARA RUHU AYNI"
Çanakkale ve Mavi Marmara ruhunun aynı olduğunu dile getiren Genç, "Çanakkale bir ruhtur ve o ruhu gençlerimizde görürsek, geleceğimizden endişe etmemize gerek yoktur. Geleceğimiz olan gençlerimize Çanakkale ruhunu ve 21. yüzyılda insanlık vicdanının sembolü Mavi Marmara’yı doğru işlersek gençlerimiz ülkemizi geleceğe daha emin adımlarla taşıyacaktır. Mavi Marmara şehitlerin kanıyla sulanmış, mazlum coğrafyaların ve insanlığın vicdanı olmuştur. Bu bakımdan 555 gencimizin ümmetin gemisi Mavi Marmara’yla yola çıkarak ümmetin savaşında bu vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizle buluşması çok anlamlı" şeklinde konuştu.
"ÇANAKKALE DESTANI MAZLUM COĞRAFYALARA İLHAM OLMUŞTUR"
Başkan Genç mesajında, "Çanakkale Zaferi’ni sadece geçmişe ait bir başarı olarak değil, bugün güçlü bir şekilde sürdürülen medeniyet yürüyüşünün de en önemli ilham kaynaklarından biri olarak görmek gerekir. Milletimizin inancından, ruhundan ve vatan mücadelesinden doğan Çanakkale Zaferi, yalnız tarihe değil milletimizin gönlüne de yazılmıştır. Çanakkale zaferi aynı zamanda tüm mazlum milletlere de referans olmuş ve o diyarlarda da bağımsızlık ateşinin sönmez bir şekilde yanmasına vesile olmuştur. Bu düşüncelerle, Şehitleri Anma Günü olarak kabul ettiğimiz Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl dönümünde, başta Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.