Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul-İzmir Otoyol Projesi için 5 milyar dolar tutarındaki kredi anlaşması imza töreninde, “433 kilometre otoyolun finanse edilmesini sağlayan bu sözleşme, Türkiye’de bugüne kadar altyapı proje finansmanı alanında sağlanan en büyük kredi tutarı olarak da bugün itibariyle tarihe geçmektedir” dedi.
İstanbul-İzmir Otoyol Projesi için 5 milyar dolar tutarındaki kredi anlaşması taraflarca imzalandı. Sheraton Otel’de gerçekleşen imza törenine katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, gelişen Türkiye’nin en önemli altyapı projelerinden olan İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dâhil İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi’nin kredi sözleşmesinin imzalanacağını belirterek, “Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu ülkemizde yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen en büyük otoyol projesidir. Bu projeyle Türkiye’nin son yıllardaki büyüme ve kalkınma hızı doğrultusunda Ege ve Marmara bölgesinin artan trafik yükünün kolaylaştırılması, ulaşım modları arasındaki entegrasyonunun en iyi şekilde sağlanarak, İstanbul - İzmir aksında trafik güvenliğinin sağlanması, can ve mal emniyeti ile seyahat süresinin kısaltılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
“5 MİLYAR AMERİKAN DOLARI TUTARINDAKİ KREDİ ANLAŞMASI İLE PROJENİN TÜM DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI KARŞILANMIŞ DURUMDADIR”
Bakan Bilgin, bünyesinde dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nü de içeren İstanbul İzmir Otoyolu; İstanbul’u Yalova, Bursa, Balıkesir ve Manisa üzerinden İzmir’e bağlayacak olup, Türkiye’nin farklı coğrafyaları birleştiren konumunu daha da güçlendireceğini söyledi. Aynı zamanda TEM otoyolu olarak adlandırılan Avrupa Kuzey Güney Otoyolu’nun da bir parçası olan bu yolun ülkemizin hem yük hem de yolcu taşımacılığında trafik talebinin en yoğun olduğu ana karayolu koridorlarından da birisi olduğunu anlatan Bilgin, "8 Türk Bankasının yurt dışı şubeleri ve Deutsche Bank AG Londra’dan oluşan 9 Banka ile imzalanan bu yaklaşık 5 milyar Amerikan Doları tutarındaki kredi anlaşması ile projenin tüm dış finansman ihtiyacı karşılanmış durumdadır.”
“BU SÖZLEŞME, TÜRKİYE’DE BUGÜNE KADAR ALTYAPI PROJE FİNANSMANI ALANINDA SAĞLANAN EN BÜYÜK KREDİ TUTARI OLARAK DA BUGÜN İTİBARİYLE TARİHE GEÇMEKTEDİR”
“433 kilometre otoyolun finanse edilmesini sağlayan bu sözleşme, Türkiye’de bugüne kadar altyapı proje finansmanı alanında sağlanan en büyük kredi tutarı olarak da bugün itibariyle tarihe geçmektedir” diyen Bilgin, “Türkiye’ye ve güçlü Türk ekonomisine olan güvenin bir göstergesi olan bu sözleşme aynı zamanda ülkemizde geleceğe yönelik olarak planladığımız ulaşım politikasının da ana omurgalarından birinin oluşturulmasının temeline katkı sağlamaktadır. Kuzey Marmara Otoyolunu bünyesinde hem demir yolu, hem de kara olu geçişini içerecek şekilde planladığımız Çanakkale Köprüsüyle birlikte Manisa üzerinden İstanbul-İzmir Otoyoluna bağlayacak projemizi de inşallah hayata geçireceğiz. Böylelikle hem Marmara Denizi etrafındaki otoyol ve demir yolu ringi tamamlanmış hem de ülkemizi İstanbul Boğazı dışında Çanakkale Boğazı üzerinden çok önemli bir alternatif güzergahla Trakya ve Avrupa’ya bağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Hazine Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Bankalar adına ise Garanti Bankası Temsilcisi Levent Kirazoğlu, Otoyol Anonim Şirketi CEO’su Yavuz Batum, İstanbul-İzmir otoyolu finansman temini anlaşmasını imzaladı.