AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’de kamu yatırımlarının önündeki en büyük engelin istimlak sorunları ve maliyetleri olduğunu belirterek istimlak ücretlerinin proje bedellerinin üç katına çıktığını söyledi.

Rize’de basın mensupları ile bir araya gelen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, devam etmekte olan projelerle ilgili bilgiler verdi. Ovit Tüneli’nin 2017 yılı sonunda hizmete gireceğini belirten Karal, “Kısa bir süre önce Başbakanımızın da katılımı ile Ovit Tüneli’nde ışık görüldü. Bu Rize için tarihi bir gündür. Tünelin diğer aksamında çalışmalar devam ediyor. Elektro mekanik dediğimiz ışıklandırma sistemleri ve havalandırma çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki yılın sonunda Ovit Tüneli’ni tam teşekküllü olarak hizmete açmayı planlıyoruz. Bu dünyanın ikinci en uzun karayolu tüneli. Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli” dedi.

Hasan Karal, Rize’nin Pazar ilçesinde deniz üzerinde yapılacak ve tekniği açısından Avrupa’nın en büyük havalimanı olacak olan Rize Havalimanı için Ocak ayı içerisinde ilk taşların denize döküleceğini belirtti. Karal “Kısa bir süre önce Rize Havalimanı ihalesini de yaptık. Kamuoyunda çok spekülasyonlar yapıldı. Biz Rize Havalimanı konusunda başından bu yana ortaya koyduğumuz kararlılığı hiç bozmadık. Bunu da 2016 yılı içerisinde tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İhaleyi alan firmanın 2017 yılı başında, yani önümüzdeki Ocak ayı içerisinde denize ilk taşı dökmesini bekliyoruz. İnşallah en kısa süre içerisinde bu projeyi tamamlamanın gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.

"Dağ deniz ile buluşturulacak"

Güney Çevre Yolu’nu sahile bağlayacak üç büyük aks üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Karal “Devam etmekte olan Güney Çevre Yolu’nu sahile bağlayan akslarla ilgili çalışmamız vardı. Şehir içi trafiğinin azaltılması noktasında çok önemli bir konu. Rize’de 2002’de 32 bin araç varken şu anda 80 bini buldu. Rize aynı Rize, caddeler aynı caddeler. Bu nedenle mevcut yapı içerisinde düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Üç etapta çalışıyoruz. Birincisi Dosma ile sahil arasında yeni bir bulvar oluşturulması. Bu çok önemli bir aks. Bu aks üzerindeki en önemli konu ise eski Orta Cami’nin taşınması. Bununda 5 Aralık’ta ihalesi yapılacak. Eski Orta Cami birkaç yüz metre gerideki Timya Vadisi’ne taşınacak. Ardından derenin sağı solu açılıp projeye başlanılacak. Diğer Aks ise yapımına başlanılan AVM’nin yanında yapılacak. Üçüncü aks ise Tıp Fakültesi yanında yapılacak. Üç aks ile Güney Çevre Yolu devasa viyadükler ile sahile bağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

"İstimlak bedellerine ödenen ücretlerle Rize İstanbul’dan sonra ikinci sırada"

Karal, Rize’de arazi kıtlığı ve arazi fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı kamu yatırımlarının önündeki en büyük engelin istimlak sorunu olduğunu söyledi. İstanbul’dan sonra Rize’nin en yüksek istimlak ücretlerinin ödendiği il olduğuna dikkat çeken Karal, “Rize’de bir yol imalatından fazla o yolun yapıldığı alandaki istimlak ücretleri daha fazla bir maliyet tutuyor. Kimi çalışmalarda proje bedelinin üç katı oranında istimlak ücretleri ödeniyor. Dosma yolu yaklaşık 2 kilometre bir yol. Bu yolun açılması 35-40 Milyon TL tutuyorsa yol boyunca yapılacak kamulaştırma çalışmaları ise ortalama 100 milyon TL tutmakta. Rize’de devam eden tüm projelerimizde maalesef vatandaşlarımız ile istimlak ücretleri konusunda mahkemeliğiz. Nüfusa orantılandığında Rize’de İstanbul’dan sonra en fazla istimlak ücretinin ödendiği şehir. Bizim görev süremiz içerisinde sadece Güney Çevre Yolu projesinde 250 milyon TL civarında istimlak bedeli ödendi. Diğer projeler ile birlikte ise ödenen toplam istimlak bedeli ise 1 milyar TL’yi buluyor” ifadelerini kullandı.

"Derelerin üzerini satmışız, tapu vermişiz"

Rize’de belkide dünyada başka bir örneği olmayacak şekilde derelerin üzerinin kapatılarak kişilere satıldığını açıklayan Karal, şunları söyledi:
“Derelerin üzerinin açılması çalışmaları devam ediyor. Öncelikle Kale ve Hamam dereleri pilot olarak seçildi. Bu iki derenin üzerinin açılması ile ilgili fiili süreç başlatıldı. Kesinlikle derelerin üzeri açılacak talimatı Cumhurbaşkanımızın talimatıdır. ’Bir taşkında Rize’yi bir daha su basmayacak’ talimatını sayın cumhurbaşkanımız verdi. Burada karşımızdaki en büyük engel. Belki de dünyada eşi benzeri olmayan bir durum. Derelerin üzerini satmışız. Kişilerde derelerin üzerinin tapuları var. Derelerin üzeri kapatılarak satılan dünyadaki tek yer belki de Rize’dir. Buralar açılırken vatandaşlarımızın itirazları ile karşılaşıyoruz. Ama kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz.”

"Ayder Yayla Dönüşüm Projesi’ni Cumhurbaşkanımız yakından takip ediyor"

Ayder Yaylası Dönüşüm Projesi ile ilgili de bilgiler veren Karal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve yakın takibi ile projenin sürdüğünü hatırlattı. Karal “Ayder Dönüşüm Projesi sayın Cumhurbaşkanımızın yakından takip ettiği ve talimatlandırdığı bir projedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TOKİ’nin birlikte yürüttüğü bir projedir. Bölge SİT Alanı olduğu için projenin hayata geçirilmesinde çok ciddi hukuksal engeller var. Yolunun yapımı için ayrı engeller var. Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile dünyada örnek gösterilecek bir yayla dönüşüm projesi olacak. Cumhurbaşkanımızın çok çok önemsediğini bir projedir. Bu proje ile Ayder’i çok çok güzel bir görüntüye kavuşturup uluslararası bir turizm merkezi haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.