Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahamettin Başar, 1329’da Osmanlı Beyliği’yle Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Palekanon (Eskihisar) Savaşı’nda kazanılan zaferin, İstanbul’un fethine giden başarılı yolculuğun ilk adımı olduğunu söyledi.
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in ev sahipliğinde bu sene 2.’si düzenlenen Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu’nda seçkin bilim adamları ve akademisyenler, cihan hükümdarı, çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Dönemi tarihi gelişmelerini ve sosyal olaylarını ele aldı. Sempozyumun ikinci oturumunda konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahamettin Başar, 1329’da Osmanlı Beyliği’yle Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Palekanon (Eskihisar) Savaşı’nda elde edilen zaferin, İstanbul’un fethine giden başarılı yolculuğunun ilk adımı olduğunu belirtti.
Gebze Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Fahamettin Başar, “Bursa’nın fethinden sonra Orhan Bey, İznik üzerindeki baskıyı daha da artırmaya başlamıştı. Gemlik ve Yalova’nın fethiyle şehrin Bizans’la olan bağlantısını kesmişti. Osmanlının Bizans aleyhine sınırlarını genişlettiği sırada tahta yeni çıkmış olan imparator 3. Antronikos, İznik’i kurtarmak arzusu ile Türklere karşı bir sefer hazırlıkları yapmaya başlamıştı. 1329 yılında Trakya’dan asker toplayan imparator ordusunu Üsküdar’a sevk etmiş, daha sonra kendisi de Üsküdar’a geçip, ordunun başında İznik’e gitmek üzere Gebze yolunda ilerlemeye başlamıştı. Bizans kuvvetlerinin hareketlerinden akıncıları sayesinde zamanında haberdar olan Orhan Bey, İznik surları önlerinde bir miktar kuvvetini bırakarak imparatoru karşılamak için batı yönünde hareket etmiştir. Topçular Limanı’ndan Kocaeli yarımadasına geçip, Bizans ordusundan önce Eskihisar’a ulaşmış ve burada imparatorun ordusunu beklemeye başlamıştı. İki safhada gerçekleşen savaş sonunda Bizans ordusu çok ciddi kayıplar vermiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu savaşın İstanbul’un fethindeki önemine gelirsek. Bu savaşla birlikte Bizanslıların Türkleri Marmara bölgesinden çıkarma gayretleri neticesiz kalmıştır. Osmanlılar bu savaştan sonra Gebze, Hereke, Pendik ve Üsküdar’a kadar olan topraklara sahip olduğu gibi İznik’e dönerek bu şehirdeki kuşatmaya devam etmiş, 2 yıl sonunda bu önemli şehri fetih etmiştir. Sonuç olarak, Osmanlının İstanbul’u fethine giden başarılı yolculuğunun 1329 yılında Gebze kıyısında Pelekanon’da başladığını söyleyebiliriz. Bizanslılar bu muharebeden sonra bir daha Osmanlıya karşı sefere çıkamamış savunmaya çekilmişlerdir” dedi.