Lise öğrencilerinin, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açmış olduğu ’Değerler Yarışmasına’ sundukları projeler çeşitlilikleriyle ilgi çekiyor. Dikkati çeken teşebbüslerden biri de "At Gitsin" sloganıyla okullarda kullanım fazlası eşya toplamaya yönelik olan projeydi.
Lise son sınıf öğrencisi Ahmed H. Kaleli tasarladığı model yardım kutusu ile projeyi hayata geçirmeye hazır. Kaleli, proje için nereden ilham aldığını söyle açıkladı: "Amerika’da yaşadığımız yıllarda sosyal yardımlaşma kutularına sık sık eşya bırakırdık. Bu kutular okullarda, semtin işlek yerlerinde kolayca bulunabilir metal kutulardı. Artık kullanmadığımız ayakkabı, kitap, oyuncak gibi eşyaları ihtiyaç sahiplerine göndermek beni çok mutlu ederdi. Yardımlaşma kutuları bana etrafımdaki ihtiyaç sahiplerini farketmemi ve elimdekilerin kıymetini bilmeyi öğretti. İşte bu fikirle yola çıkarak özellikle son yıllarda Türkiyemiz’de yaşanan mülteci akını, bu projeyi geliştirmeme neden oldu. Genellikle kısa süreli kampanya şeklindeki eşya toplama yerine, tasarladığım kutular sayesinde yıl boyunca istenilen zaman ve miktarda eşya toplamanın daha sürdürülebilir olacağına inanıyorum".
Uygulama adımları hakkında da bilgi veren Ahmed Kaleli, eşya toplama kutusunun tasarım aşamalarını şöyle açıkladı: "Öncellikle benzeri kutuların nasıl dizayn edildiğini inceledim. Yaklaşık ne büyüklükte, hangi materyalden yapılabileceğini belirledik. Kutunun belli yüzeylerine reklam (sponsor) alarak kutunun ve eşyaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırma masraflarının karşılanabileceğini düşündüm. Kutunun dizaynını çizim aşamasından, maket aşamasına getirerek daha küçük ölçekli bir model yaptık. Ailem ve özellikle kardeşim de model kutunun yapılmasında yardım ettiler. Bu arada kutularda toplanabilecek eşyaların niteliği ve gönderilebilecek kardeş okul ve mülteci yerleşim alanlarını inceledik.
Çeşitli yardım dernekleriyle temaslarda bulunarak ihtiyaç listesi belirlemeye çalıştım. Arkadaşlarımın ve ailemin fikirlerini de alarak toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına ilişkin stratejiler geliştirdim. Okulumuzdaki kıymetli öğretmenlerimin yardımları, topladığımız veriler ve yaptığım model kutuyu biraraya getirerek bir sosyal yardım projesi haline dönüştürdük".
Dizayn ettiği yardım kutularının İstanbul’daki tüm okullara hatta üniversitelere de yerleştirileceğini ümit eden Ahmed Kaleli, yaptığı çalışmanın asıl sebebini şöyle açıkladı: "Öğrencilerin karakter gelişimine katkıda bulunan bu programın, sadece yardım ulaşan kişilerin değil, öğrenci arkadaşlarımın ve benim hayatımda da uzun sureli pozitif bir etki bırakacağına inanıyorum".