Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Türkiye’nin konumu gereği Irak’taki üniversitelerin sorunlarına çözüm üretmede öncü olması gerektiğini söyledi.
Azizoğlu, IUC Genel Merkezi’nde üniversite rektörleri ile istişare buluşmasının ardından yaptığı açıklamada, “Toplantımız Irak’ta mevcut devam eden antidemokratik terör eylemlerinin altında kalan Arap bölgesindeki üniversiteler temsili olarak buradalar. Terör örgütünün işgalinde olan Telafer, Musul gibi üniversitelerin heyet başkanlığını yürüterek oradaki yüz binlerce öğrencinin ve akademisyenin sorunlarına çözüm üretmek için bu toplantılar da Türkiye’de yapılıyor. Türkiye tarihi misyonu ve gelecekle olan vizyonundan dolayı bu coğrafyanın en önemli ülkelerinden. Türkiye, bir ayağıyla Batı toplumlarının kurumsal ortağı, paydaşı, diğer yandan İslam dünyasının dindaşı, kaderdaşı, paydaşı. O zaman bu önemli ülke, Irak’ın Arap ve Kürt üniversitelerinin sorunlarına çözüm üretmede de öncü olmalı” diye konuştu.
İstişare toplantısına Cihan Üniversitesi Rektörü Dr. Said Al Sulaivani, Duhok Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Muhsin Abdulaziz, Zaho Üniversitesi Rektörü Dr. Lazgin Cemil, Ninova Üniversitesi Rektörü Prof. Muzahm Al Khyatt, Musul Üniversitesi Rektörü Dr. Obay Said Al Devaçi, Duhok Üniversitesi Rektörü Prof. Müslih Duhoki, Narwoz Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Azad Ahmed, Musul Üniversitesi Fen Bilimleri Rektör Yardımcısı Dr. Nazar Mecid Qibi, Musul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Müfit Tamun, Telafer Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Mehdi Ali, Cihan Üniversitesi Dr. Nevzat Yahya Bajger katıldı.