İzmir’de, 6. Madencilik Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı. Madencilik fuarında en dikkat çeken ise, Soma’da yaşanan maden faciasının ardından gündeme gelen yaşam odaları oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar alanı Fuar İzmir, bu kez maden sektörünün temsilcilerini ağırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın destek verdiği Minex –6. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. Sadece sektöre yönelik profesyonel ziyaretçiye açık olan Minex, Fuar İzmir’in A holünde, sempozyum ise A ve B hollerinin seminer salonlarında gerçekleştiriliyor.
165 FİRMA KATILIYOR
11 ülke ile Türkiye’den 165 firmanın yer aldığı fuara bu yıl ilk kez milli katılım organizasyonu düzenlendi. Milli katılım kapsamında Çek Cumhuriyeti’nden 12 firma fuarda stant açtı. Minex 2015’e, Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra ABD, Almanya, Çin, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İran, İngiltere, İsveç ve İtalya ile Türkiye’nin 8 ilinden sektör temsilcileri konuk oldu. İki yılda bir gerçekleştirilen fuar, düzenlendiği ilk yıl olan 2005 yılından bu yana 6 kat büyüdü.
Almanya, İran, İtalya, İsveç, Polonya’dan alım heyetleri gelecek fuarda; metalik madenler, endüstriyel, kimyasal, gübre sanayi hammaddeleri, seramik refrakter cam sanayi hammaddeleri, çimento hammaddeleri ve yapı malzemeleri, enerji hammaddelerinden kıymetli taşlar ve prospeksiyon, maden işletme, sondaj ve cevher hazırlama, zenginleştirme makinaları ile iş sağlığı ve güvenlik malzemeleri sergileniyor.
YAŞAM ODALARI DİKKAT ÇEKTİ
13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından gündeme gelen yaşam odaları fuarda ziyarete açıldı. Özelikle ziyaretçiler, yaşam odalarını dikkatlice izledi. Açılışın ardından sergi hollerini gezen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, yaşam odası prototipini inceledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, "Yaşam odası 96 saat yaşam garantisi veriyor. Bizce çok önemli. Yaşam odaları, yapılamayacak ve maddi olarak çözülemeyecek bir konu değil. Her şeyden kıymetlisi can, her şeyden kıymetlisi insan. Yaşam odalarının madenlere kurulması zorunlu olmalı. İnşallah bu fuar buna bir neden olur” diye konuştu.