İstanbul’un fethinin 562. yıl dönümü kutlamalarına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, “Müjdelenmiş şehir İstanbul’da bu mukaddes emanete sahip çıkıyoruz. Yakın gelecekte İstanbul bir başka anlam kazanacak. Sadece Türkiye’yi değil dünyayı aydınlatacak” dedi.
Ortaçağı kapatıp Yeniçağı açan İstanbul’un fethinin 562. yıl dönümü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği’nin Yenikapı sahilinde düzenlediği fetih şöleniyle kutlanıyor. Kutlamaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve birçok bakanın ve milletvekilinin yanısıra, İBB bürokratları ile 1,5 milyonu aşkın İstanbullu katıldı. Meydanı dolduran coşkulu kalabalığa hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bizleri bir araya getiren alemlerin Rabbine hamdolsun. Övgü O’na aittir. Bizler faniyiz, nefes sayılarımız sınırlı. Biliriz ki ne varsa Allah’tandır ve övgü Allah’a aittir. İstanbul’u bize müjdeleyen Fahri Kainat Efendimiz (S.A.V) ile İstanbul’u bize yurt kılan Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi bu anlamlı günde bu güzel meydanı dolduran siz değerli İstanbullular ile misafirlerimizin üzerine olsun” şeklinde konuştu.
“Fetih şöleni ve aydınlığı için burada toplandık. Fetih, olmuş geçmiş bir mesele ve nostalji değildir” diyen Topbaş, şunları kaydetti:
“Bir şehri zapt edilmesinden ibaret de değildir. Askeri bir başarıyla sınırlı değildir. Fetih karanlığı kapatıp aydınlığı, kötüyü kapatıp iyiyi, yanlışı kapatıp doğruyu açmaktır. Şehirleri teslim almak başkadır, gariplerin duasını almak çok daha başkadır. Ülkeler kazanmak başkadır, gönülleri kazanmak çok daha başkadır.”
Başkan Topbaş, “İstanbul fethedildi, karanlık çağ kapandı, aydınlık çağ açıldı. Zaman anlam kazandı. Çünkü Ortaçağ karanlığı sona erdi. Mekan madde ötesi bir değerle buluştu. Çünkü bu şehir Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olmuştur. İstanbul sadece bir coğrafyadan ibaret değildir. Peygamber Efendimizin müjdelediği İstanbul, Latin istilasındaki talan ve yağmalanmış şehir değil, bütün İslam coğrafyasından methedilen asker olmak için gelip o müjde için can verenlerin şehridir. İşte burada söz biter ve fetih başlar. O şehitlerle gönül bağı kuranlar, sabahın seherinde surlara vuran rüzgarın tesbihini duyabilirler. Gerçek İstanbul’u ancak böyle anlayabilirler. Sayın Cumhurbaşkanım, Siz İstanbul’da belediye başkanlığı yaparak Fatih’in emanetine sahip çıktınız. İstanbul’u karanlıktan kurtardınız, aydınlığa kavuşturdunuz. Biz de bu mukaddes emanete sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.
“Yakın gelecekte İstanbul bir başka anlam kazanacak. Sadece Türkiye’yi değil dünyayı aydınlatacak” diyen Başkan Topbaş, “Mermerlerin nabzında tekbirler yeniden çarpmaya başladı. Yeni fetihler yaklaşıyor. İşte bu yüzden ‘Yeniden Diriliş’ diyoruz. İstanbul gerçek bir barış şehridir. İstanbul’dan tüm dünyaya sesleniyoruz; İstanbul’da kimse misafir değildir. İstanbul’da kimse kendisini yitik hissetmez. İstanbul herkesi sarıp sarmalar, kendisine dönüştürür. Hangi inançtan olursa olsun İstanbul’da herkes Hz. Peygamber’in öğrettiği adaletin teminatı altındadır.
Osmanlı döneminde gerçek insani değerler İstanbul’daydı. Şato ve kale şehirlerden yönetim bitmişti. Bizans halkı bu yüzden Osmanlı’nın gelişini sevinçle karşıladı. Milletimiz hiçbir zaman sömürgeci olmadı. Bugün bunun gönül rahatlığını yaşamaktayız. Dünyanın her yerinde başımız dik geziyoruz. İşte bu yüzden barışın, huzurun ve güvenin gerçek sahibi biziz demeye hakkımız var.
Büyük fethin 562. yılındayız. Bu yıl fethi başka bir heyecanla kutluyoruz. Bu meydandan nice fatihler çıkacak. İstanbul nice fetihlere kapı açacak. Milletimiz tarihe yeniden mührünü vuracak. Zafer milletin galibiyet Allah’ındır diyorum. Bu duygularla sizleri Allah’a emanet ediyorum” dedi.