Kabataş-Mecidiyeköy metro hattının temel atma törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş muhalefeti eleştirerek, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun metropol kuracağım diyerek siyaset yapması susuz derede balık tutmaya benzer” dedi.
Kabataş-Mecidiyeköy arasındaki 7 kilometrelik 3 istasyonlu metro hattının temeli Mecidiyeköy’de düzenlenen törenle atıldı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Milletvekili Oktay Saral, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Temeli atılan yeni metro hattı 2018 yılında tamamlandığında vatandaşlar Kabataş-Mecidiyeköy arasında ulaşım 9 dakikada sağlanacak.
Temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ”Esasında bizler sizlerle burada tarihe tanıklık ediyoruz. Bu gün burada sizlerle birlikte temel attığımız bu metro hattı gelecek kuşaklara belki bizi hayırla yad edecekleri dönemlere doğru gidecek. Bugün burada sadece bunun heyecanını yaşıyoruz. Ulaşım başta olmak üzere her konuda hizmet etmek için bize yetki veren İstanbul halkına hizmet etmeyi kendimize borç bildik” dedi.
“METRO HATTINI 700 BİN KİŞİ KULLANACAK”
Metro hattını günlük 700 bin kişinin kullanacağını söyleyen Topbaş, “Bu yapılacak olan metro hattını yaptığımız hesaplara göre 700 bin kişi kullanacak. Biz bütün bu sistemleri kurarken, toplu taşıma araçları birbirlerine bağlantılı olsun yani sistem birbirine bağlansın ve sistem yürüsün istedik. Yani böyle yaptığımız zaman başarılı oluruz. Tek biletle elektronik bilete geçtik sistemde buna göre gelişmeye devam ediyor. İşte bu yaptığımız zaman İstanbul’u yeraltından birbirine bağladığımız sistem haline getirmeye çalışıyoruz. Geçmişte ihmal edilmiş ama biz yoğun bir çalışmayla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KILIÇDAROĞLU DÜNYANIN İKİNCİ BİLGE ŞEHRİ SOPHİE ANTOPOLİS’İ GEZSİN”
Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenip, “Fransa’nın Sophie Antopolis Şehrini gezsin diye tavsiye ediyorum” diyen Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün sayın Kılıçdaroğlu bir konuşmasında proje açıklarken, ‘bir metropol yapacağız öyle bir metropol ki o metropol dünyanın merkezi olacak’ dedi. Ben Sayın Kılıçdaroğlu’na Amerika’ya ilk defa gittim diyordu. Tavsiye ederim teknolojik gelişmeleri olan kentleri incelesinler. Hele yazılım veya program kenti istiyorlarsa, mega kentleri değil, dünyanın en önemli bilim ve yerleşim yerlerinden biri olan Fransa’da ki Sophie Antopolis diye bir yer var orayı incelesinler. Birilerinin verdiği kağıttan konuşmasınlar. Şehrin nüfusu 40 bin hepsi o kadar, dünyanın en büyük ikinci bilge şehri gitsin görsünler. Biz dünyanın her yerini geziyoruz” diye konuştu.
“KILIÇDAROĞLU’NUN YAPTIĞI DEREDE BALIK TUTMAYA BENZER’
İstanbul’da metro yapımını üstlenen firmaların çalışmalarını diğer ülkeler gördüğü zaman gelip inceleyip bizim Türk firmalarına işlerini yaptırdıklarını dile getiren Topbaş, “Yani Sayın Kılıçdaroğlu’nun dünya görsün biz bunları dünyaya satalım dediklerini zaten bu şehir yapıyor. Gelin görün, ne var bu şehirde, bu ülkede ne var yatırımları neler bir görün ona göre söyleyin. Biz yazılımları kendimizi üretiyoruz, dünyaya yazılım veriyoruz. Bir kere siz kendinizin ve ülkenizin farkında olacaksınız ki ülke yönetimine talip olduğunuz zaman neyim var neyim yok bilesiniz. Dünyayı bilmeniz lazım. Hayatımda bir kere Amerika’ya gittim diye övüneceksiniz ondan sonra dünyayı etkileyecek metropol kuracağım diyeceksiniz. Millette buna inanacak. Dünyanın her şeyi buraya gelecek, her şey buradan gidecek, trilyonlar buraya gelecek, ya bırakın ya. Yani sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı susuz derede balık tutmaya benzer” şeklinde konuştu.
“BİRİLERİ NOTERİ ALIP GİTSE BORÇ PARA ALAMAZ”
“Bu temelini attığımız 22 kilometrelik raylı sistemi devlet yapmıyor sizler yapıyorsunuz” diyerek konuşmasına devam eden Topbaş, “Borcumuz da yok hamdolsun bu raylı sistemin maliyeti 2 milyar 810 milyon lira tutuyor. Raylı sistem çalışmaları devam ediyor. Bu sadece bu hattın maliyeti ve Allah’a şükür borcumuz yok. Bir de devlet hazinesini kullanmadan dünyanın her yerinden borç para alabiliyoruz. Gittiğimiz zaman başkan imza atıyorsa tamam diyorlar ve parayı veriyorlar. Yani sizin Kadir ağabeyinizin imzası uluslararası ortamda geçiyor. Buradan diyorum birileri gitsinler de imza atıp para alsınlar da göreyim. Noteri de alıp gitseler para alamazlar” diye konuştu.
Temel atma töreninde yapılan konuşmalar sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve protokol üyeleri temsili temel atma töreni için sahneye çıktı. Sahnede bulunan Topbaş yaptığı konuşmada, “Çocuklar bizim geleceğimiz o yüzden temel atma butonuna onlar basacak” dedi. Temel atma butonuna basılması sonrası inşaat işçisinin mikser beton dökmüyor diyerek para istemesi renkli görüntüler oluşturdu.