İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar, Çekmeköy, Ümraniye ve Sancaktepe arasında yapımı tamamlandıktan sonra akıllı sistemle yaklaşık 700 bin kişiye hizmet verecek olan metro şantiyesini gezerek incelemelerde bulundu. Topbaş,”Metro şantiyesinde dün hayatını kaybeden işçiyi görev şehidi kabul ediyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımına devam edilen Üsküdar, Çekmeköy, Ümraniye ve Sancaktepe’ye kadar uzanan metro hattının çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Şantiyede gezerek harita üzerinde incelemelerde bulunan Topbaş’a Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz eşlik etti.
İnceleme sonrası konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bu metro hattının yüzde 70’i tamamlandı. İnşallah 12 ay gibi kısa bir sürede yolcu taşımaya başlayacak. Gerçekten hızlı bir sistem olarak devreye soktuğumuzu düşündüğümüz Anadolu yakasının önemli noktalarından bir tanesi durumundadır. Üsküdar’dan başlayacak, Çekmeköy’e gelecek daha sonra Yenidoğan’a oradan da Sabiha Gökçen Havaalanına kadar gidecek” dedi.
“METROLAR SAYESİNDE YÜZEYDEKİ TRAFİĞİ YER ALTINA ALIYORUZ”
İstanbul’un her yerinde metro çalışmalarının hızlanarak devam ettiğini dile getiren Topbaş, “Bu metro hatları sayesinde yüzeydeki trafiği yer altına alıyoruz. Çünkü, şehrin günlük hareketliliği her geçen gün artarak devam ediyor. Şimdilik 28 milyon günlük hareket var, bu ilerde 45 milyona bulacak. Bu kentte artık trafik yoğunluğu fazla konuşulmayacak. Ancak nostalji olsun diye araçlarını kullanacaklar. İnsanlarımız metrolar sayesinde zamanı iyi kullanarak istedikleri yere rahat bir şekilde gidecekler” diye konuştu.
“METRO İNŞAATINDA ÖLEN İŞÇİYİ GÖREV ŞEHİDİ OLARAK KABUL EDİYORUZ”
“Dün Kabataş Metro hattımızın temel atma merasimini yaptık ve dün meydana gelen olay sonrası üzüldüm” diyen Topbaş, “Maalesef orada bir kardeşimiz iş kazası sonucu hayatını kaybetti. Ben onu görev şehidi olarak kabul ediyorum. Ben arkadaşlarıma dedim, İstanbul’a hizmet ederken hayatını kaybedenleri görev şehidi kabul edelim dedim. İş yaparken hayatını kaybeden kardeşim Adil Kolukısaoğlu’na rahmet diliyorum. Ailesine ve şantiye arkadaşlarına sabırlar diliyorum. Onunla ilgili her türlü ilgiyi göstermeleri yönünde talimat verdim. Onun ismini yaşatmak için çalışmalarımıza da başladık” şeklinde konuştu.
“BU HAT AKILLI METROLARDAN OLUŞACAK”
Yapımına devam edilen metro hattının akıllı hat olacağını söyleyen Topbaş, “Bu hat yapımı tamamlandığı zaman akılı bir hat oluyor. Sürücüsü, makinisti olmadan kendi kendine çalışacak bir sistem yapıyoruz. Kendi başına gidecek ve duraklarda durabilecek bir teknolojiyi kullanıyoruz. Bu sistem dünyada yeni yeni kullanılmaya başlayan bir sistem. Dünyada bunu kullanan birkaç yer var, bunlardan bir tanesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, biz de akıllı sistemi kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU HATTI YAKLAŞIK 700 BİN KİŞİ KULLANACAK”
Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu hat için yaptığımız çalışmalar sonucu yaklaşık 700 bin kişi bu hattı kullanacak diye elimizde veriler var. Bu metro hattı kullanılmaya başladığı zaman Boğaz trafiği ve genel İstanbul trafiği azalacak demektir. Bu metro hattı sayesinde Üsküdar, Çekmeköy ve hatta Şile’de oturan vatandaşlar bile belirli bir yere kadar araçlarıyla gelecek daha sonra araçlarını yol kenarına park edecek ve metroyla yoluna devam edecekler” dedi.