İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 20 adet tarihi Kancabaş sandalı ile yüzer iskelelerin hizmete alım törenine katıldı. Topbaş, tören alanına gelirken tarihi Kancabaş sandalının kaptanlığını yaparak, uzun süre Haliç’te sandal sefası yaptı.
Osmanlı döneminde Haliç’te kullanılan “Kancabaş sandalı”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden İstanbullular’ın hizmetine sunuldu. 20 adet tarihi Kancabaş sandalı ile yüzer iskelelerin hizmete alım töreni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleşti. Miniatürk’ün iskelesinde düzenlenen törene Kadir Topbaş’ın yanısıra Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kancabaş sandalı ile tören alanına gelirken serdümenin yerine geçen Topbaş, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve beraberindekileri sandalla gezdirdi. Başkan Topbaş’ın sandal sefası renkli görüntüler oluşturdu.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Bizim teknemiz olacak mı?” diye Kadir Topbaş’a konuşması sırasında esprili bir dille soru yöneltti. Topbaş’ın ise, “Bütün tekneler sizin, parasını verirseniz kullanırsınız” cevabı renkli görüntüler oluşturdu.
“DERME ÇATMA SANDALLAR YERİNE KANCABAŞ SEFASI”
Tarihin tekrar güzellikleriyle buluşulduğu bir ana şahitlik ettiklerini belirten Başkan Topbaş, “İstanbul’un en önemli üç öğesi Haliç, İstanbul Boğazı ve tarihi yarımadadır. Bunlardan bir tanesi yok olursa İstanbul olmaz. Bu güzellikleri yaşatıp geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Biz Haliç’in yüzülebilecek kadar temiz olmasını ve güzellikleri ile buluşmasını istedik. Haliç’in Miniatürk tarafı içinde bir sürprizim var ama ileride söyleyeceğim. Bu proje ile Haliç’in her iki tarafı çok farklı güzellikler olacak. Burada eskiden beridir sandalcılar var. Biz de bu derme çatma sandallar yerine, buraya bir kayık sefasını getirelim dedik. Venedik’te gondollar var. Bütün dünya bilir, tablolara bile girmiştir bu unsur. Haliç’in orijinalinde ne vardı Kancabaş, bu bizim kültürümüzden bir parça. Bunları elektrikli motorla hizmete sunduk. Çünkü ses gürültüsünü önlemek istedik” dedi.
“HALİÇ’E LEONARDO KÖPRÜSÜ”
İstanbul’a gelen ziyaretçilerin kayık sefası için Haliç’e geleceklerinin altını çizen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yenilik esnafımızın da yüzünü güldürecek. Gelen turistler alışveriş yapacak. Bu tapmakta olduğumuz şey tamamen nostalji, bunun keyfi bir başka. Yayaların karşıya geçmesi içinde ’Leonardo’ isimli bir köprü yapacağız. Hazırlıkları tamamlandı, bu köprüyü buraya koyacağız. Küçük adaların olduğu kısımda yapmayı düşünüyoruz bu köprüyü. Turistler gelecek ve burada sandal sefası yapacaklar. Böylece biz de bu güzelliği dünyaya tanıtmış olacağız. Daha demin bende serdümencilik yaptım, ehliyetim de var. Ben çok kürek çektim, o da bir başka keyiftir. Umarım birkaç tane de onlardan burada koyarız. Bir değerimizi daha ortaya çıkarttık bu hizmetle."
İSTANBUL’DA SADABAD GEZİLERİ YENİDEN CANLANACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarıyla eski günlerine dönen Haliç’te Kancabaş sandallarla Sadabad gezileri yeniden canlanacak. Motorları sessiz bir şekilde elektrik ile çalışan Kancabaş sandalları, İstanbul’u ziyaret eden misafirler ve kent insanı için eşsiz bir gezi keyfi sunacak. Tarihi sandallar 6 yolcu ve bir serdümen kapasitesine sahip. 4 deniz mili hızında gidecek sandallar, 7,5 metre uzunluğa sahip. Sefer güzergahı Feshane, Eyüp, Teleferik, Eyüp Evlendirme Dairesi, Miniatürk ve Sütlüce arasında yapılacak.