İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, 5 yeni metro hattı yapacaklarını belirterek, “33 kilometrelik Halkalı-üçüncü havaalanı, 32 kilometrelik Kemerburgaz-Gayrettepe-üçüncü havaalanı, 33 kilometrelik Halkalı-Çatalca ve 15 kilometrelik Sultangazi-Arnavutköy arası metro hattı yapacağız. Ayrıca çalışan tramvayı da oradan kaldırarak Veznecilere giden hattı metroya çevireceğiz” dedi.
Arnavutköy’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarafından yapımı tamamlanan hizmetlerin toplu açılışı ve temel atma töreni, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programla gerçekleştirildi. Programa İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Ercan Üner ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Arnavutköy Nene Hatun peyzaj düzenlemesi, Durusu Meydan düzenlemesi, Pazar Yeri Caddesi düzenlemesi, Yeniköy Caddesi düzenlemesi, Yusuf Bilgiç Caddesi düzenlemesi, Hadımköy Ayasofya Caddesi düzenlemesi, Haraççı Meydanı düzenlemesi, Gençlik Merkezi, Arnavutköy Yaya Üstgeçidi’nin açılışı ve Arnavutköy Güney Çevreyolu Viyadükleri ve bağlantı yollarının temeli de düzenlenen törenle atıldı. . Tören alanına gelen Başkan Topbaş, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
“ARNAVUTKÖY’E BİR MİLYAR 853 MİLYON YATIRIM YAPTIK”
Toplu açılış ve temel atma töreninde konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Arnavutköy ilçesine yaptığımız yatırımlar toplamı bir milyar 853 milyon yatırım yaptık. Yazalım desek bu miktarı zor yazarız. Bu yaptığımız yatırımlarla sıkıntıları bir bir geride bırakıyoruz. Gerçekten bulunduğu konum itibari ile Türkiye’de en iyi ilçelerden birisi haline gelme imkanı olan bir yer. Yani bu gün bazı sıkıntıların kader olmadığını ve yanlış yapılanlar sonrasında bu sıkıntıları çektiğimizi görüyoruz. Biz bu çalışmalar sonrası beraberce el ele verdiğimiz zaman beraberce başarıya ulaşabileceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
“ARNAVUTKÖY’E 3 METRO HATTI YAPACAĞIZ”
Vatandaşlara “Siz Arnavutköy halkı siz buraya yerleştiğiniz zaman burada bir metro hattı olur diye hiç hayal ettiniz mi” sorusunu soran Topbaş, “ Yapılan çalışmalar sonrası 3 tane metro hattı gelecek buraya bir tanede değil. Yeni planladığımız 5 hat var. O hatlardan 3 tanesini Arnavutköy ilçesine yapacağız. Bakın 33 kilometrelik Halkalı-Üçüncü Havaalanı arasındaki raylı sistem,32 kilometrelik Kemerburgaz-Gayrettepe-üçüncü havaalanı arası raylı sistemi, yine 33 kilometrelik Halkalı-Çatalca raylı sistemi ve 15 kilometrelik Sultangazi-Arnavutköy arası metro sistemi yapacağız. Ayrıca çalışan tramvayı da oradan kaldırarak Veznecilere giden hattı metroya çevireceğiz” şeklinde konuştu.
“METROLARIN YAPIMI HIZLANSIN DİYE BORÇ ALACAĞIZ”
Metro çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Topbaş, “Belediye olarak bize devletin tanımış olduğu iç dış borçlanma adı altında hakkımız var. Yani borçlanma limitinden 38 lira borçlanmışız yani yüz liradan sadece 38 lirasını kullanmışız. Bende yapılan toplantılarda arkadaşlarıma metronun daha hızlı ilerlemesi lazım dedim. Yani rast gele yerlerde değil kurumlardan borç alalım dedim. Arkadaşlarım da Avrupa Yatırım Bankasından çok ciddi miktarda uzun vade düşük faizle borç buldular. Bana ondan bahsettiler ve en önemlisi hükümetin garantisine gerek duymadan başkanın imzası yeter dediler. Yani biz katrilyonlara imza atıyoruz ve bizden hazine garantisi falan istemiyorlar, sadece başkanın imzası yeter diyorlar. Sizin bizlere verdiğiniz yetki onların karşısında itibarlı hale getirdi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan protokol üyeleri ve çocuklar toplu açılış töreni için kurdele kesti.