Zeminaltı Otoparkı ve Çevre Düzenlemesi’nin temel atma törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı’nda zemin düzenleme çalışması başlattıklarını söyledi.
Beyoğlu Piyalepaşa Mahallesi’nde bulunan Piyalepasa Cami Zeminaltı Otoparkı ve Çevre Düzenlemesi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Temel atma törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Milletvekili Oktay Saral, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“HALİÇ’E BOĞAZ SUYU GETİRDİK, YENİDEN HAYAT BULDU”
Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, bebekliğinin, çocukluğunun geçtiği Beyoğlu’na hizmet etmekten şeref duyduğunu belirterek, “Mimar Sinan’ın en önemli özelliklerinden biri olan Piyalepaşa Cami’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde restore edildiğini, Piyalepaşa Camisi’nin önündeki bu alanı düzenleyerek insanların gelip buluşabileceği, spor yapabileceği ve hoşça vakit geçirebileceği bir alan oluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu meydanı yapmak için ciddi kamulaştırma bedelleri ödedik, yapılaşmaya izin vermedik. Bugün temelini atıyoruz. İnşallah yakın zamanda bitiririz. Çocuklarımız buraya gelsin, buluşsun. İşte bu meydanlar bizi bir araya getirecek. Biliyorsunuz Haliç’e Boğaz’dan suyu getirdik, yeniden hayat buldu. İnsanlar balık tutuyor artık. İnşallah daha da güzellikleri peş peşe yaşatacağız” dedi.
“TAKSİM MEYDAN DÜZENLEMESİ BAŞLADI”
Konuşmasında Taksim Meydanı’nda da zemin düzenleme çalışması başlattıklarını açıklayan Kadir Topbaş, Koruma Kurulu onaylı çalışmanın çevreye rahatsızlık vermeden bölüm bölüm yapılacağını söyledi.
Kadir Topbaş, “Yeşillendirilmiş zeminiyle Taksim’i ve İstiklal Caddesi ile birlikte Beyoğlu’na yakışır hale getirecek. Birileri konuşur, biz yaparız. Buradan Mecidiyeköy’e gidiyoruz. Mecidiyeköy-Kabataş Metro Hattı’nın temelini atacağız ve inşallah 2019’a varmadan bitirmeyi hedefliyoruz. Sizler buradan Avrupa ve Asya yakasına her yere metroyla gidebileceksiniz. Hatta hızlı trenle Anadolu’nun ve Avrupa’nın istediğiniz şehrine gidebileceksiniz. İstikrarlı bir yönetimle Türkiye ve İstanbul çok şükür rotasında gidiyor. Daha güzel bir Beyoğlu ve İstanbul’u istikrarla birlikte başaracağız” dedi.
Kadir Topbaş, konuşmasının ardından müteahhit firmayı kürsüye davet ederek 14 ay olan iş süresini kısaltması için firma yetkilisiyle konuştu. Topbaş, firma yetkilisinden 10 ayda bitirileceği sözünü aldı.
“PİYALEPAŞA CAMİİ PROTOKOL CAMİSİ OLACAK”
Beyoğlu ilçesinde iki önemli problemleri olduklarını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ise, “Ne kadar çok otopark yapabilirsek bizim için iyi. Ne kadar fazla yeşil alanımız olursa o kadar fazla mutluyuz. Bu gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş bize bu iki güzelliği müjdelemenin ötesinde temelini atmaya geldi. Piyalepaşa mahallemiz sınıf atlıyor. Özelikle Piyalepaşa Camimiz, Beyoğlu ilçesinin özellikle cenaze ile ilgi hizmetlerinin protokol camisi olacak. Bu güzel mutluluğu bize yaşattığı için başkanımız Kadir Topbaş’a teşekkür ediyorum” dedi.
BİN 700 YENİ BİTKİ DİKİLECEK
48 bin 805 bin metrekarelik proje alanında 25 bin 500 metrekarelik meydan, 2 bin 500 metrekare yaya yolu, 7 bin 500 metrekare yeşil alan, 3 bin 500 metrekarelik aromatik bitki bahçesi yer alacak. Proje kapsamındaki 111 ağaç korundu, bin 700 yeni bitki dikilmesi planlanıyor. 343 araç kapasiteli düzenleme çalışması, 33 milyon 600 bin liraya mal olacak.