Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen “11. Uluslararası Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisinde Yenilikler Kongresi” Hilton İstanbul Bomonti Kongre Merkezi’nde, dünyanın pek çok ülkesinden gelen binlerce kalp uzmanının katılımıyla gerçekleştirildi.
Kongre bu yıl aynı zamanda, 64. Avrupa Kalp-Damar Cerrahisi Kongresine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de başlatılıp dünyada marka haline gelen kongre, birçok uluslararası bilimsel kuruluşla işbirliği yapılarak gerçekleştiriliyor. Kongre’de bu yıl Avrupa Kalp Damar Cerrahisi Kongresi’nin yanı sıra; Amerikan Kalp Cemiyeti, Dünya Kalp Federasyonu, Avrupa Kardiyoloji Derneği, Avrupa Kalp Yetmezliği Birliği, Amerikan Kalp Ritim Birliği, Dünya Aritmi Derneği, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ritim Derneği gibi uluslararası bilimsel kuruluşların oturumları yer alıyor. Ayrıca başta Orta Doğu olmak üzere Lübnan, Mısır, Bulgaristan, Çin, Japonya gibi ülkelerin ulusal kalp dernekleri bilimsel oturumlarla temsil ediyor.
‘’KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ŞUANDA BİR NUMARALI ÖLDÜRÜCÜ HASTALIK’’
Dünya Kalp Federasyonu’nun 2025 yılında ‘’25’e, 25’’ sloganı ile bütün dünyada kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümleri yüzde 25 azaltma hedefleri olduğunu ifade eden Kongrenin başkanlığını üstlenen Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, ‘’Kalp ve damar hastalıkları şuanda bir numaralı öldürücü hastalık ve öyle görünüyor ki 25 yıl daha 1 numaralı öldürücü hastalık olarak devam edecek. Dünyada şuan yılda 20 milyon insanı kalp ve damar hastalıklarından kaybediyoruz maalesef ülkemizde de yıllık 200 bin civarında, kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak ölümler oluyor. Türkiye’de ki kalp ve damar hastalığındaki artış gerçekten korkutucu, artışın temel nedeni tüm çabalara rağmen sigara kullanımının devam etmesi. Şişmanlık giderek artıyor ve daha az hareket eder hale geliyoruz, batı tipi beslenme yaşamımıza büyük ölçüde girdi. Yaşam biçimimizi sağlıklı hale getirmemiz lazım, yani düzenli ve sürekli hareket etmemiz lazım. Yaşam boyu egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ayrıca aşırı alkol alımı son derece tehlikeli ve mutlaka sigaranın insanın yaşamında yerinin olmaması gerekiyor" diye konuştu.
‘’KALP PİLLERİ KABLOSUZ OLACAK’’
Kalpte ameliyatsız tedavi yöntemlerinin son yollarda öne çıktığına değinen Oto, ’’Çok önemli ameliyatsız tedavi yöntemleri var, bir tanesi kalp kapaklarının değiştirilmesi, Türkiye’ de artık çok yaygın olarak yapabiliyoruz. Önceden sadece ameliyat şansı olmayan hastalara yapılıyordu şimdi ise ameliyat şansı olabilen ama ameliyat riski yüksek olan hastalara ve belki gelecekte ameliyat riski düşük olan hastalara da yapılabilecek hale geliyor. Hem deneyim artıyor hem de teknoloji ilerliyor bu kapakların büyük ölçüde sağlam oldukları da görülmeye başlandı. Bu gelecek için umut verici. Onun dışında ameliyatsız olarak kalpteki deliklerin kapatılması yöntemi önemli tabi damarlara olan müdahaleler büyük ana damarın balonlaşmalarının ameliyatsız tedavileri ön planda. Toplantıda bir de ritim bozukluklarının tedavileri ile ilgili çok sayıda oturum var ve yeni bilgiler paylaşılıyor. Kalp pilleri giderek kablosuz hale gelecek sadece kalbin içerisine sadece küçük bir pil parçası konulacak ve oradan kalp uyarılacak uygulamaya girdi insan çalışmaları başladı ve çok yakın gelecekte biz de Türkiye’de uygulamaya başlayacağız. Onun dışında vücudun dışına derinin altına koyulan ve vücut dışından şok verebilen yeni cihazlar var onlarda geliyor’’ ifadelerini kullandı.
Kongrenin içeriği hakkında bilgi veren Memorial Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölüm başkanı Prof. Dr. Cem Yorgancıoğlu, ’’Avrupa kardiyoloji kalp ve damar cerrahisi derneğinin 64. Kongresi, oldukça eski bir dernek. Son bir yıl içindeki yenilikler var oldukça zengin ve doyurucu bir kongre oluyor bizim açımızdan’’ dedi.
Kalp ve damar hastalığının son yıllarda kadınlarda artış gösterdiğini söyleyen Yorgancıoğlu, ‘’Gözlemsel olarak kadınlarda son yıllarda kalp hastalığında artış söz konusu, bunun temel nedeni yaşam süresinin ülkemizde uzaması çünkü kadınlarda genellikle menopoz döneminden sonra koroner arter hastalığını görüyoruz. Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte bu ön plana çıktı bunun dışında maalesef sigara kullanımında da artış özellikle bayan grubunda eskisinden daha fazla sigara kullanımı görüyoruz, bunun da etkisi oluyor tabi. Beslenme alışkanlıkları var maalesef ülkemizde kadınlar biraz daha kilolu ve beslenme alışkanlıklarına daha az dikkat ediliyor bunların hepsi ön planda’’ diye konuştu.