Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Keçiören Müftülüğü’ne bağlı Şehit Mehmetçik Camii’nin minaresinde bulunan baz istasyonunun kaldırılması için başvuran vatandaşın talebini haklı buldu. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve ilgili GSM firmasına gönderilen ‘tavsiye kararı’nın ardından caminin minaresindeki baz istasyonu kaldırıldı.
Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, M.T ismindeki bir kişi evinin karşısında bulunan Şehit Mehmetçik Camii’nin minaresinde bulunan baz istasyonunun kaldırılması talebi ile KDK’ya başvurdu. KDK şikayeti haklı bularak, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve ilgili GSM firmasına ‘tavsiye kararı’ gönderdi. Tavsiye kararının ardından cami minaresinde bulunan şikayet konusu baz istasyonunun kaldırıldığı KDK’ya bildirildi.
M.T, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı gereği Maliye Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ve 2007 yılında yürürlüğe giren, Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yönetilen cami, mescit ve bunların müştemilatının baz istasyonu kurulması ve ticari faaliyetlerde kullandırılması amacıyla kiralanmasına ilişkin esasları belirleyen protokolün bazı maddelerinin yürütmesinin drdurulmasına karar verilmesi nedeniyle evinin karşısında bulunan Keçiören Müftülüğü’ne bağlı Şehit Mehmetçik Camii minaresinde bulunan baz istasyonunun kaldırılması talebiyle Kamu Başdenetçisine başvurdu. Başvuruyu incelemeye alan Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, cami minarelerinde bulunan baz istasyonlarının hukuka aykırı oldukları, hukuka aykırı olan sözleşmelere dayanarak kurulan baz istasyonlarının kaçak olarak işletilmekte olduğu tespitinde bulundu. Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, ayrıca ibadet yerleri olan camilerin ve mescitlerin doğrudan baz istasyonu kurulmak amacıyla kiraya verilmesinde ibadet yerlerinin özelliği ve kullanımı dikkate alındığında kamu yararı ve hukuka uyarlık görülmediği değerlendirmesinde bulundu. Nihat Ömeroğlu, cami müştemilatlarına kurdurulan baz istasyonlarının cemaati rahatsız edici, huzur ve sükununu bozucu olduğunun Diyanet İşleri Başkanlığı’na intikal eden gerek sözlü ve gerekse yazılı olarak yapılan şikayetlerden anlaşılmakta olduğuna dikkat çekerek, mimari kültür açısından son derece önemli olan camilerin mimari estetiğinin de baz istasyonları ile bozulduğunu belirtti. Ömeroğlu, baz istasyonlarının kurulumu konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerin tasarrufunun kaldırılması ve denetiminin kısıtlanması ile konunun tek elden profesyonel kişiler tarafından yönetilememesi neticesinde tecrübesiz cami dernekleri ile profesyonel firmaların karşı karşıya bırakılmasının aynı zamanda suistimallere açık kapı bıraktığını da kaydetti. Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, baz istasyonunun kaldırılmasına yönelik gerekli çalışmanın bir an önce yapılarak sonuçlandırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve ilgili GSM firmasına tavsiye kararı gönderdi. Tavsiye kararının ardından GSM firması, baz istasyonunun kaldırıldığını KDK’ya bildirdi.