Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğunu, eczanesini kapatmak isteyenlere de 70-80 bin TL arası mali yükümlülük getirildiğini söyledi.
Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, eczacılık mesleğinin her geçen gün kötüye gittiğini ve birçok eczacının mali sıkıntı içinde olduğunu belirtti. Eczacıların 10 yıldır zor süreçlerden geçtiğini aktaran Karamanlı, "Türk Eczacıları Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre iki eczacıdan biri zor durumda. Eczacılar, artık evini geçindiremeyecek, hatta eczanesini mali yükümlülükten dolayı kapatamayacak durumda. Biz artık bunları aşmak istiyoruz. Biz hizmeti vermek için mücadele ediyoruz ama sırtımızdaki yüklerin mutlaka alınması gerekiyor. Biz bu kurallarla bu yüklerle uğraşırken gerçekten eczacılığımızı unuttuk, umarım danışmanlığımızın ön planda olduğu bir sürece gireriz. 10 yıldır biz sırtımızdaki yükün dışında birçok sorunla karşılaştık. Elbette biz, ilaç ucuzlasın devletimizde, milletimizde kar etsin düşüncesindeydik. İlacın ucuzlamasına bizim sesimiz çıkmadı ama ilacın ucuzlamasıyla beraber karlılıklarımızda düştü" dedi.
"EKONOMİK OLACAK HERŞEY ELİMİZDEN ALINMAYA BAŞLANDI"
Eczanelerde satılması gereken bir çok ürünün artık el değiştirdiğine ve bu durumunda eczacıları çok zor duruma soktuğunu vurgulayan Karamanlı, "Kapitalist sistem içerisinde rant başka yerlere kayamaya başladı. Bu kazanca göz diken insanlar, zincir eczanelerini konuşmaya başladı. Bunların dışında ekonomik olacak her şeyi elimizden almaya başladılar. Birçok ürünü biz satardık, çoğunun danışmalığı bizde idi ancak elimizden alındı. Buna bağlı olarak birçok hastalık ortaya çıktı. Birçok insanın televizyonlarda çıkıp bu ilaç çok iyidir diyerek pazarlaması, eczacıları gerçekten çok zor durumda bıraktı. Bu zor günlerin geçeceğine inanıyoruz. SGK ile görüşüyoruz, onlar da bizim durumumuzun farkındalar, bir bütçe bir kaynak mutlaka yaratılması gerekiyor" diye konuştu.
"ECZANEMİZİ KAPATMAK İSTESEK 70-80 BİN TL ÖDEME İLE KARŞILAŞIYORUZ"
Geçmiş yıllarda sorunların tek elden ve hızlı çözüme kavuştuğunu ifade eden Koray Karamanlı, "Eskiden sorunları dile getirmek kolaydı. Çünkü bir tek bakanımız vardı derdimizi anlatıyorduk, çözülüyordu. Şimdiler neredeyse 3 Bakana bağlıyız, derdimizi ve sıkıntılarımızı biliyorlar. Ama ekonomi koordinasyon kuruluna geliyor ve böyle bir kaynak yok deniyor. Biz on yıldır enflasyonun altında ezilmiş olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Biz eczanemizi kapatmak istesek de, 70-80 bin TL arası ödemelerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu bakımdan 20-30 yılda yaptığı tek birikim olan evini de satmak zorunda kalıyor. BAĞKUR’dan emekli olunca da çok komik rakamlar alınıyor. Eczacılık her geçen gün değer kaybediyor" şeklinde konuştu.