İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ve Katip Çelebi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi’yle birlikte düzenlenen sempozyuma, Katip Çelebi üzerine araştırmaları bulanın yurtiçi ve yurtdışından 34 bilim insanı bildiri sundu.
Uluslararası Katip Çelebi Araştırmaları Sempozyumundan çıkan bildirilerde, büyük düşünür Katip Çelebi’nin düşünce dünyasına ilişkin yeni bilgiler dünya kamuoyuyla paylaşıldı.
Sempozyumdan çıkan bilimsel sonuçları değerlendiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, 2010 yılında kurulmuş olan üniversitenin, ölümünden 353 yıl sonra Katip Çelebi’nin adını alarak, önemli bir görev üstlendiğini hatırlattı. Kuruluşundan itibaren, sosyal bilimler alanında Kâtip Çelebi çalışmaları için uygun bir zemin oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Gökçe, önümüzdeki yıllarda Katip Çelebi ve dönemi ile ilgili bilginin çeşitlenerek zenginleşeceğini vurguladı. Prof. Dr. Gökçe, “Böylelikle, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nde ‘çelebiler yüzyılı’ olarak da adlandırılan kriz ve değişim dönemi de çeşitli boyutlarıyla açıklığa kavuşturulacaktır” dedi.
KATİP ÇELEBİ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER
Katip Çelebi’nin musiki yönünün de tartışıldığını vurgulayan Prof. Dr. Gökçe, “ Katip Çelebi’ye ait olduğu söylenilen eserlerin O’na ait olmadığı, kendisinin bestecilik yönünün olabileceğine dair bilimsel bir delil bulunmadığı da konuk akademisyenlerimiz tarafından ortaya konuldu. Bu durum döneminin olduğu kadar bütün Osmanlı asırlarının önde gelen mütefekkirlerinden biri olan Katip Çelebi’nin öneminden bir şey kaybettirmemiştir” dedi.
KATİP ÇELEBİ ÇALIŞMALARININ MERKEZ ÜSSÜ İKÇÜ OLACAK
Prof. Dr. Gökçe, Katip Çelebi’nin bütün eserlerinin yeniden, yeterli ve yetkin uzmanların katılımıyla oluşturulacak bilimsel ekipler tarafından neşredilmesi fikrinin benimsendiğini belirtirken; 2 yıl sonra sempozyumun ikincisinin düzenlenmesi kararı alındığını, başarıyla tamamlanan sempozyumun, Türkiye’de Kâtip Çelebi çalışmalarının merkez üssünün İzmir Katip Çelebi Üniversitesi olacağını gösterdiğini sözlerine ekledi.