Dünyaca ünlü Kilis katmerinin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmesi, düzenlenen etkinlikle kamuoyuna duyuruldu.
Söğütlüdere Gül Restorant’ta düzenlenen programa Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Necmi İnce, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Baklavacılar ve Kadayıfçılar Odası Başkanı Mehmet Temur, daire amir ve müdürleri ile davetliler katıldı.
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis katmerinin dünyada benzeri olmadığını ifade ederek, “Katmer bir çok ilde var ama hiç biri Kilis katmeri gibi değildir. Daha bir çok yöresel ürünümüz var. Bundan sonra Kilis tavası olmak üzere bir çok ürünün tescilini yaptırmak gerekiyor. Katmeri sadece Kilisli ustalar yapmasını bilir. Çünkü yöreye özgü kaymaktan yapılıyor. Unu farklı, fıstığı farklı, bunu herkes kabul ediyor. Katmer deyince akla Kilis gelir" diye konuştu.
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kilis katmerinin tescil edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiğini ifade ederek, “Kilis’in sadece katmeri yok.’Kilis karası’ diye tabir edilen siyah üzümü var. Yöresel yemekleri var. En azından 70 tane tescili yapılacak ürünü var. Kilis Belediyesi olarak bu ürünlerin tescil edilmesi için ne gerekiyorsa bütün desteği vermeye hazırız" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis katmerinin coğrafi işaret tescil sürecinden bahsederek, “Sayın Valimizin talimatı ile yaptığımız çalışma sonucu Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi. Böylece Kilis katmerinin Kilis’in olduğu tescillenmiştir. Diğer yörelerdeki katmerler ile Kilis katmeri arasında büyük fark vardır" dedi.
Baklavacılar ve Kadayıfçılar Odası Başkanı Mehmet Temur de Kilis katmerinin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yapılan konuşmalardan sonra, Kilis katmerinin tescili sırasında desteklerini sunanlara plaket verildi. Daha sonra protokol üyeleri tarafından temsili katmer açılarak, konuklara Kilis katmeri ikram edildi.