Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklı Bozköy’deki 138 dönüm arazi üzerine Kiraz Alım Merkezi kurulacak. Üreticilerin yıllardır beklediği Kiraz Alım Merkezi’nde AR-GE bahçeleri de yer alacak.
Şehzadeler Belediyesi ile Manisa Defterdarlığı arasında Sancaklı Bozköy’e Kiraz Alım Merkezi kurulması amacıyla Manisa Valiliğinde protokol imzalandı. Protokol kapsamında Sancaklı Bozköy’deki Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait 138 dönümlük arazi Şehzadeler Belediyesi’ne geçti. Manisa Valiliği brifing salonunda düzenlenen imza törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Manisa Defterdarvekili Alpay Ekici katıldı.
Kurulacak merkez ile birlikte Manisa’nın kiraz diyarı mahallelerindeki üreticiler ürünlerini daha iyi şartlarda satabileceği ve alım merkezinde bölgede üretilen tüm meyvelerin satılacağı belirtildi.
İmza töreninde konuşan Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, "Sancaklı Bozköy beldemizde kiraz merkezi olarak planlamış olduğumuz yerin Maliye Bakanlığı’nca tahsis belgeleri gönderildi. Şu an defterdarlıkça bu yer Şehzadeler Belediye Başkanlığı’na tahsis edilecek. 138 dönümlük bir arazi. Burada sadece kiraz toplama değil kirazın tasnif edileceği ve ARGE bahçeleri de olacak. Güzel bir proje olacağını düşünüyorum. Ben özellikle Yukarı Çobanisa, Karaoğlanlı, Sancaklı Bozköy ve Sancaklı İğdecik mahallelerimize faydalı olacak bir proje. İnşallah önümüzdeki yıl diğer köyün en erken kirazını burada belediyemizin yapacağı tesisten paketleyip çıkaracağız. Bu çalışmaların başından beri bize destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Belediyesi açısından çok önemli bir projeyi hayata geçireceklerini vurgulayarak, "Sancaklı Bözköy mahallemizde Milli Emlak’a ait 138 dönümlük arazinin Şehzadeler Belediyesi’ne tahsisi noktasında imza atacağız. Kuzey Yarım Küre’deki ilk kirazı biz üretiyoruz. Ülkemizin ihracatına katkı sağlıyoruz. Ama ne yazık ki bu güne kadar üretilen kirazlar son derece elverişsiz ortamlarda kahvehane köşelerinde tüccarlarla buluşturulup satılıyordu. Buna bir dur dememiz gerekiyordu. Bu noktada da bu 138 dönümlük arazinin içerisinde kiraz pazarımızı yapacağız. İçerisinde ARGE bahçelerimiz olacak. Önümüzdeki sezona inşallah bunların hepsi yetişecek. Yapacağımız bu pazarda sadece kiraz değil bölgemizde yetişen şeftaliler, erikler ve diğer bütün meyveler satılabilecek. Üreticimiz ürettiği mahsulü daha iyi şartlarda, daha güzel fiyatlara satabilme imkanına sahip olmuş olacak. Sancaklı Bozköy, İğdecik, Karaoğlanlı, Çeşmebaşı, Uzun Çınar, Çobanisa gibi mahallelerdeki üreticilerimiz bu pazar yerinden istifade edebilecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Sancaklı Bozköy ve çevresinin sadece Manisa için değil Türkiye için önemli bir merkez olduğunu ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise, “Oradaki kiraz yetiştiricileriyle ve kiraz geliştiren aynı zamanda AR-GE çalışmaları yapılan merkez olması dolayısıyla geçmişten bu yana talepler vardı. Hakikaten kiraz bahçelerini gezdiğimizde sadece bir çeşit değil çeşit çeşit kirazların yetiştiğini görüyoruz. Orada bir kiraz geliştirme AR-GE merkezi plantasyonunun olması gerektiği bir gerçek, çünkü insanlar zaten bahçelerinde bunu yapıyor. Zaten en erkenci çeşitleri orada kendilerinin bulup geliştirmesi de çok büyük bir başarı her şeyden önce. Kuzey Yarımkürede Sancaklı Bozköy şuanda en erken kirazı hasat eden bölgemiz. Bu da Türkiye’de fiyatı ve pazardaki payımızı etkiliyor. Her şeyden önce bu avantajı biz kurumsal hale getirip belediyemizin sağlayacağı bu altyapı da bu imkan içinde daha da geliştirileceğini düşünüyorum. Oradaki özellikle kiraz alım yapan bunların paketlenmesi pazara hazırlanması noktasındaki firmaların bir talebi de soğuk hava deposu. Bu projenin içinde bunun da olması lazım. Çünkü kiraz ve diğer ürünler söz konusu olunca mutlak birkaç günlüğüne de olsa insanlar ürününün soğuk hava deposunda saklamak isteyecek. Soğuk hava deposuyla birlikte alım merkezleri ve ARGE merkezi olmak üzere çok kapsamlı bir kiraz ve meyve merkezi haline geliyor belki Türkiye’de bir ilk olacak. Bu aslında belki bizim başarılı bir şekilde işletildiği ve yönetildiği takdirde başka meyve üretim merkezlerimize de model olabilecek bir çalışma bu açıdan bende emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise Manisa’nın çok yönlü potansiyelli bir il olduğunu belirterek, "Kiraz da önde gelen aktörlerden bir il değiliz ama ileride aktör olacak bir şehiriz. Kirazı, meyve ve sebzeyi de öne çıkaracak ne lazımsa yapacağız. Protokolümüz hayırlı olsun."