Kırım Tatar Türklerinin Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye tarafından Kırım’a gönderilecek olan heyetin Ukrayna üzerinden gitmesi gerektiğini açıkladı.
Kırım Tatar Türklerinin Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu (Mustafa Cemiloğlu) Ankara’da Türkiye tarafından Kırım’a gönderilecek olan heyetin Ukrayna üzerinden gitmesi gerektiğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un heyetin Rusya üzerinden gitmesi gerektiği şeklindeki açıklamalarına yanıt veren Kırımoğlu, “Bu ziyaret için bazı engeller var. Rusya’nın tavrı kabul edilemez. Rusya pozisyon olarak heyet Moskova’dan geçsin diyor. Bu hiç kabul edilecek bir durum değil. Rusya şartlarına göre heyetin gitmesi zararlı olur. Türkiye, heyetin Ukrayna üzerinden gitmesi için kararlı olmalıdır. Heyetin Moskova üzerinden Kırım’a gitmesi demek işgali meşrulaştırma demektir. Bu kabul edilemez. Heyet mutlaka Kırım’a Ukrayna üzerinden gitmelidir” dedi.
"TÜRKİYE YAPTIRIMLARA KATILMALI"
Kırımoğlu, toplantıda alınan kararları açıkladı. Türkiye’nin AB ve Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmasını talep ettiklerini belirten Kırımoğlu, şöyle konuştu: Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgali hukuk dışı ve uluslararası toplumca cezalandırılması gereken bir eylemdir. Rusya Federasyonu, bu işgal ile her türlü uluslararası hukuk kuralını ve uluslararası topluma ait evrensel ve ahlaki değerleri çiğnemiştir. Kırım’ın işgali sonrasında Rusya Federasyonu tarafından Kırım Tatarlarına yönelik baskı artarak devam etmiş, Kırım Tatarlarının millî ve demokratik hakları ortadan kaldırılmış, Kırım Tatarları kaçırılarak öldürülmüş, Kırım Tatarlarının millî liderlerinin vatan Kırım’a girmesi yasaklanmış, Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz tutuklanmış, Kırım’da yaşayan toplum liderlerimiz ve doğrudan halkımız gözaltı ve tutuklamalarla baskı altına alınarak Kırım Tatarlarının hayat ve düşünce özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır."
Kırımoğlu, son olarak, Kırım Tatar televizyonu ATR ve Kırım Tatarlarına ait yayın organlarının kapatılması, Kırım Haber Ajansının anavatanından ayrılmak zorunda bırakılmasının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile korunan düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün açıkça ihlali olduğunu söyledi.
Kırım Tatar gençlerinin işgalci Rusya ordusu tarafından zorla askere alınması ve mecburi vatandaşlık uygulaması, Rus pasaportu almayan insanların işlerinden atılması, Kırım’dan çıkarılmasının vicdan, vatandaşlık, ikamet ve çalışma hürriyetlerinin ortadan kaldırılması olduğunu anlatan Kırımoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu cümleden, işgal eylemi ile oluşan suçun ve işgalden sonra Kırım’da yaşayan başta Kırım Tatarları ve diğer halkların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Sözleşmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan hak ve hukuklarına tecavüz eden tüm suçların ve bunların faillerinin uluslararası mahkemelerde bir an evvel yargılanması sağlanmalıdır. Bunu teminen Uluslararası Adalet Divanı nezdinde bir komisyon kurularak çalışmalara başlanmalıdır. Rusya Federasyonu, Kırım Tatarlarının ana vatanları Kırım’ı işgale derhal son vermeli ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü uluslararası toplumun güvencesinde tekrar sağlanmalıdır. Hür ve demokratik dünya devletleri ve uluslararası birlikler tarafından Rusya Federasyonuna karşı başlatılan yaptırım artarak devam etmeli, uluslararası hukuka ve demokrasiye inanan tüm devletler bu yaptırımlara var gücü ile destek vermelidir. Yaptırımlar ve ambargonun etkili bir şekilde işleyebilmesi için bütün ilgili ülkelerce gerekli tedbirlerin alınması ve bu hususta titizlik gösterilmesi sağlanmalıdır. Kırım Tatar halkının işgal öncesinde hür ve demokratik zeminde seçilen Kırım Tatar Millî Kurultayı, Kırım Tatar Millî Meclisi ve Kırım Tatar halkının meşru temsilcilerinin liderliğinde Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Rusya’nın bu hukuk ve ahlak dışı işgalini asla tanımayacağını ve her zemin ve şartta işgalin sona erdirilmesi için insan hakları ve hukukun üstünlüğü prensipleri dahilinde demokratik zeminde var gücü ile mücadele edeceğini teyiden bir kez daha beyan eder."