Ahiliğin merkezi Kırşehir’de 28. Ahilik Haftası kutlamaları düzenlenen törenle son buldu. Törenlere katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Türk Jetleri kutlama alanında ilgi ile izlendi. Kutlamalara katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tören alanında yaptığı konuşmasında ahilerin aldanmayacağını ve aldatmayacağını söyledi.
Düzenlenen Ahilik Haftası kutlamasında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Ahilik müessesesini ve ilkelerini mutlaka iyi kavramamız ve öğrenmemiz gerekiyor. Bunu gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Bunun en önemli özelliği, bu toprakların bu milletin çocuklarının, atalarının ortaya çıkardığı bir yapıdır. İthal değildir, orjinaldir. Kendi toplumumuzun öz değerlerini taşımaktadır. Bu nedenle korumalı ve sahip çıkmalıyız. Dışarıdan enjekte ettirilmeye çalışılan bütün kurumlar, kurallar, organizasyonlar, toplum ve bu millet tarafından tam olarak benimsenmemiştir. Bize ait olanı bulmamız, kavramamız ve ileriye taşımamız gerekir. Bunun için adım atmak ve uygulama yapmak gerekir. Ahiliğin bugünkü temsilcileri olan esnaf ve sanatkarlarımızı korumak, bu sisteme yapılabilecek olan en büyük iyiliktir. Esnaf ve sanatkarımızın mutlaka ayakta tutulabilmesi, hayatlarını idame ettirebilmeleri gerekir" diye konuştu.
Bakan Canikli konuşmasında ayrıca esnafın gerekli finansman imkanlarına kavuşması gerektiğini belirtti. Canikli, "Adeta kan gibi gerekli olan esnafımızın finansman imkanlarına kavuşturmamız gerekir. Ama ucuz ve kolay ulaşılabilir finansman kaynaklarına kavuşturmamız gerekir. 2002 yılında yüzde 47 olan esnaf ve sanatkarımızın kullandığı faiz oranı bugün yüzde 4-5’lere kadar çekilebilmiştir. Daha önce 5 bin lira kullandırılırken, bu rakam bugün 150 bin liralara çıkmıştır. 2002’de yılında esnaf ve sanatkarın yüzde 47 ile kullandığı kredi toplamı bin 530 milyon lira iken bugün 14 milyar lirayı aşmıştır. O yüzden esnafımızın 1,5 milyon olan sayısı korunabilmiştir. Güçlü sermaye karşısında hayatını devam ettirebilmiştir. Başbakanımız tarafından açıklanan bir proje ile artık esnafımıza sıfır faizli kredi uygulamasını başlattık. Çok kısa sürede 10 milyon lira kredi kullanıldı. Önümüzdeki günlerde bu rakamlar büyümeye devam edecektir. En büyük destek budur. Ahiliğin ders olarak okutulması konusunda Ahilik Merkez Yürütme Kurulu bir tavsiye kararı aldı. Bunu da yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi. Dolayısıyla inşallah ders kitaplarında okutulacak. Onunla ilgili Bakanlığımızla görüştük. Bu topraklarda doğan ve bütün dünyaya ışık tutan Ahilik ilkeleri inşallah yeni dönemde ders olarak çocuklarımıza okutulmaya başlanacak" şeklinde konuştu.
Kırşehir’de yaptığı konuşmasında ahilerin aldanıp aldatmayacağını anlatan Bakan Canikli, "Ahiliğin bir çok ilkesi var. Ama bana göre en çok önemli olan en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Ahiler doğruluğu tam olarak uygular. Aynı zamanda Ahiler hem aldanmaz hem de aldatmaz. Ahilerin her zaman uyanık olması gerekir. Her zaman dikkat etmeleri gerekir. Ahilerin kendilerine sunulduğu iddia edilen, parlak, gösterişli, cilalı sözlere de aldanmaması gerekir. Bu aldanmama kuralı her zamankinden daha önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kutlamalara katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Türk Yıldızları uçakları gösteri sunarken, program şed kuşanma töreninin ardından sona erdi.