Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye beldesinde bulunan taş ocaklarına ilaveten yeni bir taş ocağı açılacağını duyan köy halkı, yürüyüş yaparak tepkilerini dile getirdi.
Keşan’a bağlı Mecidiye köyü ile İbrice Limanı arasında bulunan bölgede faaliyet gösteren taş ocakları nedeniyle bölgede ciddi anlamda doğa tahribatı meydana geldi. Yıllardır köy halkının kanayan yarası haline gelen taş ocaklarına, bir yenisinin daha açılması eklenince köy halkı çileden çıktı.
Hazırladıkları pankart ve dövizlerle, birlikte taş ocakları mevkiine gelen köy halkı yürüyüş yaptı. Yürüyüşe, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı ile İl Genel Meclisi üyeleri, bazı doğa dernekleri ve çok sayıda doğasever de destek verdi.
Öte yandan yapılan etkinliğin en çok dikkat çeken yüzü ise 11 aylık Deniz Demir oldu. Annesinin kucağında eline ’Ben taş ocağında oyun oynayamam ki’ yazılı pankart alan minik Deniz, eyleme katılanların ilgi odağı oldu. Edirne Milletvekili Erdin Bircan’da minik Deniz’i sevdi.
" ÇOCUKLARIMIZI ÖZGÜR ŞEKİLDE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
’Artık yeter! Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz!’ yazılı pankartıyla İbrice Limanı sapağından taş ocağına kadar sloganlar atarak yürüyen köylüler, doğa tahribatına ve taş ocaklarına tepki gösterdi. Burada konuşan köylü bir kadın, "Yeşil alan istiyoruz. Çocuklarımızı okula götürürken, kamyonlardan kaçmak istemiyoruz artık. Çocuklarımızı rahat bir şekilde dışarı salamıyoruz kamyonların korkusundan. Biz çocuklarımızı özgür, köy yerinde, köy şeklinde, rahat bahçemizde büyütmek istiyoruz. Okullara götürürken elinden tutup değil, onları serbest ve özgür şekilde götürmek istiyoruz. Bize yardımcı olun. Biz taş ocaklarını artık istemiyoruz" dedi.
Başka bir köylü ise, "Belediyemizi aldınız, yeşilimizi almayın. Tavuklarımızı, hayvanlarımızı sokağa salamıyoruz. Sabahları çöp atmaya çıkamıyoruz. Sürekli ağır tonajlı kamyonlar gelip geçiyor. Çocuklarımız rahat nefes alsınlar, toz değil. Oksijen almak istiyoruz. Bu güzel doğayı kimsenin kirletmeye hakkı yok. Burasını nasıl batırdıysalar, yeniden ağaçlandırsınlar. Yeter ki buradan gitsinler, ağaçlandırmaya ben gönüllü gelirim" ifadelerini kaydetti.
BİRCAN: "TURİZM BÖLGESİ OLAN HİÇ BİR YERE MADEN RUHSATI VERİLEMEZ"
Köy halkının yaptığı eyleme katılan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da konunun takipçisi olacağını belirterek, "Maalesef burada bir doğa tahribatının içerisindeyiz. Daha önce burada olan taş ocaklarının yanına ilaveten yeni bir ruhsat verilmiş. Burası turizm bölgesi. 2006 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilmiş bir yer. Turizm bölgesi olan hiçbir yerde maden ruhsatı verilemez. Ama burada taş ocaklarını ÇED’ten çıkartıyorlar, Çevre Bakanlığı da hiç ilgilenmiyor. 29 Nisan 2015 tarihinde buraya ÇED Raporsuz ruhsat veriliyor. Herhalde bin dönüme yakın bir yer tahrip edilecek burada. Arkamızda da hemen Saros Körfezi var. Saros Körfezi şu anda Türkiye’nin incisi. Gelişmekte olan turizm bölgesinde böyle bir tahribat yapılıyor. Bu tahribata dur demek için, köylü vatandaşlarımız ve çevreye duyarlı vatandaşlarımızın tamamı burada. Biz de onlara destek olma adına buraya geldik. Ben Edirne Milletvekili olarak bununla ilgili soru önergesi vereceğim" dedi.
Bir süre daha slogan atan köylüler, daha sonra bölgeden ayrılırken, taş ocaklarına tepki amacıyla önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bir çalışmanın yapılacağı belirtildi.