Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, bugün düzenlediği basın toplantısı ile üniversitenin 2014 yılı faaliyet raporlarını açıklarken, rektör olarak şu ana kadar gerçekleştirdikleri icraatları sıraladı.
Baykal, üniversitenin şehre katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret ederek üniversitenin ekonomik anlamda şehre günde 1 milyon 600 bin TL’lik ekonomik girdi sağladığını söyledi.
Rektör Baykal, yaptıkları tüm işlerle ilgili hesap vermeye hazır olduklarını ifade ederek, “Bir üniversitenin işleyişi, hedeflere ulaşmada en önemli unsurdur. Üniversitemizin kapasitesinin daha verimli kullanılması için şeffaflık, eşitlik hakkaniyet ve liyakat esaslarından taviz vermemesi, akademik ve idari personelimizin, öğrencilerimizin, mezunlarımız ile sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, yazılı ve görsel basın gibi tüm paydaşlarımız ile ilişkilerimizin güçlendirilmesi temel ilkelerimiz arasında yer almaktadır. Toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına duyarlı bir anlayışla, ürettiğimiz bilgiyi ürüne, teknolojiye ve hizmete dönüştürme arzumuzda, stratejik yönetim anlayışı önemli bir yere sahiptir. Hesap verebirliğin, planlamadan izleme ve değerlendirmeye kadar yönetim anlayışımızın tüm safhalarında hayata geçirilmesi temel politikamızdır” dedi.
Rektör Baykal, Çocuk Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi Eczacılık Fakültesi Projelerinin hayata geçirileceğini ifade ederken, Edebiyat Fakültesi inşaatında da son aşamaya geldiklerini anlattı.
Bir çok alanda yapılan hizmetleri sıralayan Rektör Baykal, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, akademik kadrolara yapılan alımlarda daha önce yerel basına yansıyan ’adam kayırma’ iddiaları ile ilgili olarak Rektör Baykal, "Bu anlamda örnek gösterebilecekleri tek şey varsa getirsinler. Bakın çok açık ve net söylüyorum; akademik kadrolarda alımlarla ilgili rektörlük olarak müdahalemiz haksızlık yapıldığı takdirde olur. Geçenlerde birileri böyle bir şey paylaştı fakat paylaştıkları şey çok yanlış. 3 tane kadro açılmış, biz kadroyu kişiye özel açmıyoruz. Jürilerin ikisi dışarıdan biri içerden. Eğer bir haksızlık söz konusuysa mahkeme yolu var. Benim jüri raporlarını değiştirme hakkım yok. Biz akademik kadro alımlarında rektörlüğün etkisini en aza indirdik. Esas alınan aldığı ALES puanı ve dil puanı ile lisans notudur" şeklinde cevap verdi.
HASTANE İFLAS ETMEDİ BORÇLARIMIZIN ÖDENMESİNDE GECİKME OLDU
KTÜ Farabi Tıp Fakültesi’nin iflası yönünde çıkan haberlere ise, "Hastanede ekonomik durumdan dolayı yapılmayan hiç bir şey yok. 17 trilyon para çıkardık, yeni restorasyon için. Yapımı ile sıkıntıları var, onları gideriyoruz. Bizim zarar ediyoruz diye bir hastayı almama ya da alması gereken hizmeti vermeme gibi bir durumumuz yok, asla olamaz. İflas gibi bir durum söz konusu değil. Sadece borçlarımızın ödenmesinde gecikme oluyor. Devlette bunu yapılandırıyor" ifadelerini kullandı.
AKYAZI’YA 2. ÜNİVERSİTEYİ NEDEN TARTIŞMADIK
Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi ihtiyacı olup olmadığı ile ilgili soruya Baykal, "İkinci devlet üniversitesine KTÜ olarak karşı olmamız mümkün değil. Özel üniversite de olabilir. Eğer siz KTÜ’yü bölerek ikinci üniversite yapalım derseniz sadece yaptığınız şey şu olur, ayrılan üniversiteye idari anlamda bir girdi sağlarsınız. Öğrenci anlamında sağlamazsınız. Ben şunu diyorum eğer ikinci üniversite yapacaksak yepyeni bir kampüs ve yepyeni hedef doğrultusunda yapalım. KTÜ’yü bölerek yapmayalım. ’Fatih Eğitim Fakültesi’ni yeni üniversite yapalım’ dediğinizde onun varlığı kadar büyürsünüz. Büyük düşünelim, Akyazı’da yeni dolgu alanının 300-400 dönümüne adam gibi ikinci üniversiteyi neden tartışmadık" dedi.
ŞEHİR HASTANESİNE GEREK YOK
Şehir Hastanesi’nin inşasıyla ilgili soruya "özel sektör eliyle yapılacak olan şehir hastanesine karşı olduklarını" ifade eden Baykal, "Şehir hastanesi devletin var olan modellerine uygun bir hastane değil. Esas şehir hastanesi özel sektöre tarafından yapılıp devletin garantör olduğudur. Böyle bir hastaneyi ben arzu etmem. Çünkü ben bir hekimim. Şehir hastanesi Ankara’ya, İstanbul’a, İzmir’e gider mi gider ama Trabzon’a gitmez. Bu benim fikrim. Çünkü Trabzon hastane açısından zengindir. Trabzon’a ne gider? Bölük pörçük hastaneleri merkez de toplamak gider. Devletinde yükü azalır. Merkezi hastaneye ihtiyaç var ama özel sektör üzerinden yürütülecek şehir hastanesine ihtiyaç yok" diye konuştu.
ŞENLİK İÇİN BÜTÇE YOK
KTÜ’de yapılacak şenlik ve törenlerin iptali konusuyla ilgili törenin iptal edilmesinin nedeninin kendileri kaynaklı olmadığını ifade eden Rektör Baykal, "Merkezi tören yapılmıyor. YÖK böyle istedi. Yoksa biz merkezi töreni bu yıl için Avni Aker’de planlamıştık. Şenliklerle alakalı ise hiçbir şenlik bedava olmaz. Üniversite bütçesinden verme imkanım yok. Hiç bir kaynağımı da kullanarak şenlik yapmaya da niyetim yok. Bunu açıkça paylaşıyorum. Ama gelip kendiliğinden konser verirler ona da karışmam. Öğrencilerin alışık olduğu popüler sanatçı getirme imkanım yok" dedi.
UZMAN OLSA, AÇACAĞIZ
Son olarak Trabzon’da olmayan Hiperbarik Oksijen Tedavi ya da Basınç Odası’nın olmaması nedeniyle hastaların Erzurum’a yönlendirilmesini soran basın mensuplarına şöyle cevap verdi:
"Önceki hafta tekrardan talep de bulunduk. Biz her şeyi üstlenelim, siz bize burayı aktarın. Problem şu, bu anlamda uzman olmayan kişiyi işletemiyorsunuz. Uzman yok, orasının atıl kalmasını istemiyoruz. Çünkü çok az yetişen bir uzman, inşallah gelir uzman ve değerlendirilir. Su altı hekimliği diye bir hekimlik var ve ancak o işletebiliyor. Gazdan zehirlenme, vurgunlarda bu alan kullanılıyor."