Ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için İzmir’in Aliağa ilçesine getirilen Kuito isimli geminin radyasyon denetimi yapılmadan söküldüğü iddia edildi. İddiayla ilgili açıklama yapan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, "Gemi söküm bölgesi çıkış kapısına kurulan Radyasyon Ölçüm İstasyonu faaliyete geçti" dedi.
Aliağa ilçesinde, gemi geri dönüşüm tesislerine geçen Şubat ayında getirilen ve radyoaktif madde taşıdığı iddia edilen Angola bandıralı Kuito isimli gemi hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. İddialar üzerine müfettişlerin ’radyoaktif madde taşımadığı’ yönünde rapor verilen 46 bin tonluk dev geminin üçte birlik bölümü söküldü. Gündeme geldiği ilk günden bugüne kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan Kuito gemisi hakkında, ortaya atılan iddiaların ardı arkası kesilmeyince, Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği (ISRA)’dan görüş soruldu.
Kuito gemisi üzerinde öne sürülen iddiaların sadece geminin sökümünü gerçekleştiren firmayı değil Aliağa’da faaliyet gösteren diğer firmaları da toplum nezdinde zan altında bıraktığını ifade eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, konunun artık kangrenleştiğini, bu nedenle Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (ISRA)’nın görüşüne başvurulduğunu belirtti.
"RADYASYON ÖLÇÜM İSTASYONU FAALİYETE GEÇTİ"
ISRA’nın raporlandırdığı çözüm önerilerinin GEMİSANDER yönetim kurulu tarafından uygun bulunduğu, kesin ve toplu çözüm için harekete geçtiklerini anlatan Şimşek, Aliağa’da 22 firmanın faaliyet gösterdiği, gemi geri dönüşüm tesislerini zan altında kalmaktan kurtaracak bir projeyi hayata geçirdiklerini açıkladı. GEMİSANDER olarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) nezdinde gemi geri dönüşüm sektöründe toplam çözüm ile dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Şimşek, Nisan ayının ilk haftası itibarıyla gemi söküm bölgesi çıkış kapısına kurulan Radyasyon Ölçüm İstasyonunun faaliyete geçtiğini ve kontrolsüz hiçbir hurda aracının çıkışına izin verilmediğini dile getirdi.
Tüm nakliye araçlarının kontrol edilmeye başlandığını ve ölçümlerin kayıt altına alındığını aktaran GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, şöyle konuştu: "Sektör olarak asılsız, çirkin iddialara maruz kalmaktan yorulduk. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek, zan altında kalmamak ve en önemlisi halkımızın ve çalışanlarımızın gönül rahatlığı için üst birliğimizin de önerisi ile tesislerimizin çıkış kapısına TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca RIS-100 x serisi kapı radyasyon ölçüm monitörlerinden müteşekkil bir istasyon kurduk. Bu istasyonu kurmakta bir diğer amacımız kamu nezdinde şüpheleri ortadan kaldırmak ve söz konusu duruma bireysel değil toptan çözüm getirmektir. Bazı firmalarımız her ne kadar istasyon kurulumuna sıcak bakmasa da; sektörün daha fazla zarar görmemesi adına kurmakta karar kıldık. Çünkü sektörümüze yönelik ardı arkası kesilmeyen asılsız iddialar yüzünden gemi geri dönüşümde dünya lideri konumunda olan ülkemiz özellikle de bilgi kirliliği yüklü mesnetsiz iddialar ve maksatlı haberlerden ötürü son dönemde Avrupa nezdinde zor durumda kalmaya başladı."
"BİR TOPLU İĞNE DAHİ KONTROLDEN GEÇİYOR"
Şimşek, gemideki ölçümlerin TAEK uzmanlarınca da yapılması konusunda yazılı davet talebini ilettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Derneğimiz radyasyon güvenliği kapsamında sadece Kuito gemisi için değil tüm bölgenin güvenliğini sağlamak adına TAEK nezdinde çalışma başlatmış, bu kapsamda gemi söküm bölgesi çıkış kapısına RIS-100 x serisi kapı radyasyon ölçüm monitörleri konulmuştur. Nisan ayının ilk haftasında TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca montaj ve test işlemleri tamamlanmıştır. Bölgeden çıkış yapan tüm hurda sac gibi metal taşıyan tüm araçlar bu tarihten itibaren panellerden geçerek bölge dışına çıkmaktadır. Ölçüm istasyonu sayesinde Nisan ayının ilk haftası itibarı ile tesislerden çıkan tek bir toplu iğne dahi kontrolden geçiyor. Araç plakası, aldığı yük, gideceği yer ve firma bilgileri ile kayıt altına giriyor. Burada basit bir iş yapmıyoruz. Yaptığımız ağır iş kolu unutulmamalıdır ve işin ne kadar kritik, hassas olduğunu ve uluslararası çevreci örgütler başta olmak üzere tüm dünya tarafından yakinen takip edildiğimizi çok iyi biliyoruz. Bunun içindir ki tesislerimize diğer ülkelerdeki tesislerde olmayan çevreci yatırımları kazandırdık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu anlamda daha önce söylediğim gibi; kapılarımız devletin tüm kurumlarına olduğu gibi herkese açık, isteyen istediği zaman tesislerimiz de inceleme de bulanabilir. Hatta isteyen kurum kuruluş kurduğumuz Radyasyon Ölçüm İstasyonuna bir gözlemci dahi görevlendirebilir. Ya da her ay sonunda çıkan araçların toplam ölçüm bilgilerini bizden alabilirler."