Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Makedonya’da 72 köyden dar gelirli 500 aileye sera sebzeciliğini geliştirme projesi kapsamında sera ekipmanı ve tohum dağıttı.
Şubat 2015 tarihinde TİKA tarafından desteklenen “Doğu Makedonya’da Sera Sebzeciliği Geliştirme Projesi” kapsamında Doğu Makedonya’nın Ustrumca, Vasilevo ve Bosilovo Belediyeleri sınırları dahilinde tespit edilen toplam 60 aileye, verimi yüksek sebze (biber ve domates) çeşitlerinin yıl boyunca ekiminin sağlanmasına yönelik gerekli seracılık ekipmanları ile tohum desteği hibe çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlandı. Proje bölgede olumlu bir etki oluşturduğundan ihtiyaç sahibi bölge halkından projenin devamı doğrultusunda yoğun ilgi ve talebin olduğu belirlendi.
Bu kapsamda sözkonusu projenin devamı olarak Radoviş başta olmak üzere, Konçe, İştip, Karbintsi, Berova, Köprülü, Demir Kapı, Negotino, Doyran ile Valanova belediyeleri sınırları içerisinde yaşayan 500 dar gelirli aileye sera ekipmanı ve tohum dağıtımı yapıldı. Köylerde geleneksel bir uğraş halini alan sebzeciliğin sadece mevsimlik değil, aile ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yıl boyunca kaliteli ve sayıca fazla üretilebilmesi amaçlanarak kısıtlı toprakta yürütülen mevsimlik sebzeciliğin yerine gelir getirici sera sebzeciliğinin teşvik edilmesi doğrultusunda, Üsküp Program Koordinatörlüğü tarafından Doğu Makedonya’da 72 köyden tespit edilen toplam 500 aileye verimi yüksek biber ve domatesten oluşan sebzelerin yıl boyunca ekiminin sağlanması için gerekli seracılık ekipmanları (sera konstrüksiyonu, sera örtüsü ve damla sulama sistemi) ile biber ve domates tohum desteği verildi.
Bu vesileyle İştip’te düzenlenen sera dağıtım töreninde konuşan TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Doğu Makedonya genelinde TİKA tarafından yürütülen proje ve faaliyetlerle hane gelirlerinin artırılarak geleneksel yöntemlere alternatif gelir getirici tarım faaliyetlerinin hedeflendiğini ve bu gibi projelerde yer almaktan duyulan memnuniyeti ifade etti.
Törene katılan İştip Belediye Başkanı İlçoZaharievsözkonusu proje, bu bölgede yaşayan halkın birbirlerine destek olduklarının ve Türkiye’nin bizlere sunmuş olduğu desteğin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Halkın kendilerini gösterebilmek adına verilen desteğin önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı bu projenin Türkiye tarafından sunulan bir çok projeden bir tanesi olduğunu sözlerine ekledi. Projenin en güzel tarafının aile ekonomisine doğrudan katkı sağlaması olduğunu altını çizen Zahariev hem kendi adına hem de bölge halkı adına TİKA’nın sunmuş olduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini ifade etti.