Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından “Makedonya Adalet Kurumları Kurumsal Kapasite Güçlendirme Programları” kapsamında Makedonya Cumhuriyeti Devlet Avukatlığı Kurumu’na teknik donanım desteği sağlandı.
TİKA tarafından 2012 yılı itibariyle uygulanan Makedonya Adalet Kurumları Kurumsal Kapasite Geliştirme Programları kapsamında bugüne kadar çok sayıda proje başarı ile uygulandı. 2012 yılında Kalkandelen Asliye Mahkemesi, 2013 yılında Gostivar Asliye Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi, 2014 yılında Hakimler Yüksek Kurulu’na teknik altyapıların iyileştirilmesi hususunda destek sağlandı. 2015 yılında ise Makedonya Cumhuriyeti Devlet Avukatlığı Kurumu’na donanım desteği verildi.
1952 yılında kurulan Makedonya Cumhuriyeti Devlet Avukatlığı Kurumu, Yugoslavya Federal Maliye Bakanlığı ile Federe Cumhuriyetleri Maliye Bakanlıklarına bağlı eski Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Federe Cumhuriyetleri, özerk birimler, ilçeler, şehirler ve belediyelerin hak ve mülkiyetlerini savunmak amacıyla faaliyet yürüttü. 1991 yılında Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte Makedonya Cumhuriyeti Başbakanlığı’na bağlanan kurum, devletin yurt içi ve yurtdışındaki hak ve mülkiyetlerini savunarak işlem yapma yetkisine sahip oldu.
116 personelin görev yaptığı kurumda kurumu temsilen cumhuriyet avukatı ile ona bağlı 15 bölgede (Üsküp, Kalkandelen, Gostivar, Kırçova, Ohri, Ustrumca, Struga, Gevgeli, İştip, Veles, Manastır, Kaçana, Kavadartsi ve Pirlepe) görev yapan 33 devlet avukatı bulunuyor. Devlet avukatları, mahkeme ve tüzel kişiler önünde işlemleri yürütme yetkisine sahip yegane kişileri teşkil ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Makedonya Adalet Kurumları Kurumsal Kapasite Güçlendirme Programları kapsamında TİKA tarafından Makedonya Cumhuriyeti Devlet Avukatlığı Kurumu’na bilgisayar, yazıcı, tarayıcı ve fotokopi makinesinden oluşan araç gereçler temin edildi. Temin edilen ekipmanlar, düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Üsküp’te gerçekleşen törene Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Makedonya Koordinatörü Teoman Tiryaki, Makedonya Anayasa Mahkemesi üyesi ile çok sayıda devlet avukatlığı temsilcileri katıldı. Törende konuşan Dr. Çevik, Makedonya’nın ülke içi ve dışında haklarını savunan ve ülke genelinde oldukça önemli bir konumda yer alan Devlet Avukatlığı Kurumu’na verilen destek ile Türkiye ve Makedonya arasında adalet alanında yürütülen işbirliği zemininin güçlendirileceğini vurguladı. TİKA tarafından devam eden proje ve faaliyetlerle Makedonya’nın her alanında kapsayıcı bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Dr. Çevik, bugün burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Açılış töreninde konuşan Devlet Avukatı Naser Aydari ise, TİKA ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin yargı alanına verilen önemli bir destek olduğunu belirterek, katkılarından dolayı TİKA’ya teşekkür ederek, verilen donanım desteği ile çalışmaların daha verimli şartlarda sürdürülebileceğini ifade etti.
Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat ise iki ülkenin temel zeminini oluşturan yargı kurumları arasında kurulan işbirliklerinin geleceğe dönük önemli yatırımlar olduğuna dikkat çekti.