Manisa’nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde dün etkili olan dolu yağışı, 15-20 bin dekarlık üzüm bağında büyük zarara yol açtı. Dün akşam etkili olan dolu yağışı sonrası bugün öğle saatlerinde bağların içinin dolu taneleri ile dolu olması dikkat çekerken; üreticiler ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.
Yoğun yağış ve dolu, Sarıgöl ve Alaşehir bağlarını vurdu. Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili adayları Av. Zeynel Balkız, Dr. Mehmet Memiş, Cemal Murat Erim, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali ihsan Ülgen ve MHP İlçe teşkilatı dolu felaketinin yaşandığı bağlarda incelemelerde bulundu. Bağlardaki zararı yerinde inceleyen adaylar bölgenin dertlerini çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ahmetağa Mahallesinde açıklama yapan Balkız, üst üste afet gören yörenin borçlarının ertelenmesinin çare olmadığını kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğunu vurgulayıp iktidarı çiftçinin borçlarını silmeye davet etti.
Ziraat Odası Başkanı Ülgen de borçların silinmesinin mümkün olmaması halinde borçların faizsiz olarak on yıla eşit parçalarda bölünmesini istedi. Ülgen borçları ötelenmesini talep ederken çiftçinin artık belini doğrultamadığını da söyledi. Üzüm bağlarında budama yapan Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, “Biz TARSİM’den bedelli sigorta. Yani bir arabanın kasko yapılması gibi. Biz tüm ürünün sigortalatmak istiyoruz ama TARSİM sadece yeşili sigortalatıyor. Biz buna karşıyız. Bu bağların bir kasko gibi bedel olarak sigortalanması gerekiyor“ dedi.
MHP Manisa Milletvekili adayı Zeynel Balkız ise, üzüm bağlarında zararın yüzde 100 olduğunu belirterek, gelecek senenin budamasına şimdiden başlanıldığını söyledi. İnceleme sırasında bir üzüm üreticisi doludan dolayı mağdur olduklarını belirterek, çoluk çocuğuna ekmek götüremeyeceğini ifade etti. Devletten destek beklediklerini kaydeden üretici, perişan olduklarını ve ağladıklarını vurguladı. Bağları zarar gören üreticileri dinleyen MHP Manisa Milletvekili adayı Balkız, “Dün itibariyle Sarıgöl ve Alaşehir bağlarımızda maalesef çok ciddi bir şekilde dolu zararı meydana gelmiştir. Bu dolu yağışının sonunda maalesef üzümlerimiz yok olmuş durumda. Burada yaklaşık sadece Sarıgöl’ümüzde 15 bin dekarın üzerinde bir arazimiz zarar görmüştür. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğuna inanıyorsak burada zarar gören üreticilerimizin bir an evvel zararlarının gidermek de devletin görevidir. Artık çiftçinin borçları ödenemez hale gelmiştir. Bir takım pratik tedbirlerle, borç ertelemeleriyle giderilecek bir zarar değildir. Radikal bir tedbire ihtiyaç var. Türkiye’yi idare edenler artık bu zararın giderilmesi için borç silme kararını alabilmelidir“ diye konuştu.
Dolu afetiyle ilgili bilgi veren Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, “Dün akşamüzeri saat 17.00’da başlayan yoğun sağanak yağış ve dolu afeti yine Sarıgöl ilçemizin Ahmetağa, Çanakçı ve Tırazların belli bir kısmında ciddi bir hasara neden olmuştur. Ziraat Odası başkanımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda 15 bin dönüme yakın bir arazinin dolu afetinden etkilendiğini öğrendik. Sarıgöl ilçesi bugün sadece bağlarda doludan etkilenmedi. Daha senenin başında yayla köyleri soğuktan etkilendi ve onu da katarsak toplamda 80 bin dönüm arazi üzerinde bağcılık yapan Sarıgöl’ün 40 bin dönümünün üzerinde bağı şuanda yok olmuş durumda.” ifadelerini kullandı.