Demirci ilçesinde, KOSGEB desteğiyle kendisine iş yeri açan Şaban Demirel, eskimeye yüz tutmuş halıları evler ve köylerden toplayarak yeniden hayat veriyor.
İşletmeci Şaban Demirel, “Yıllarca halı mağazalarında çalıştım. KOSGEB’in seminerlerine katıldım. Şimdi eski halıları alıp onlara yeniden hayat veriyorum” dedi.
KOSGEB desteğiyle kendi işinin patronu olduğunu belirten Şaban Demirel, şunları söyledi: “Daha önce çalıştığım iş yerinde patchwork el halısı imalatı yapıyorduk. Sonra kendi iş yerimizi kurmak istedik ve KOSGEB kurslarından yararlandık. Otuz bin lira hibe, yetmiş bin lira kredili kısmından yararlanarak kendi işimizi kurmak için böyle bir girişimde bulunduk. Patchwork el halısı imalatı yapıyoruz. Bu işi yapmamızın amacı eski el halılarını tekrar gündeme getirmek.”
Yaptıkları el halılarını İtalya’ya gönderdiklerini kaydeden Demirel, şöyle konuştu: “Yaptığımız halıları yurt dışına İtalya’ya gönderdik ve yurt içinde büyükşehirlere büyük mağazalara veriyoruz. Halılarımız birkaç dizide reklam amacıyla gönderdik orada görüntülenen beğenilen halılarımızı şuan üretmekteyiz ve bu halıların beğenilmesi tabii ki bize daha büyük güç kuvvet veriyor, tekrar bu işi yapmamızın en büyük amacı da beğenilmesi.”
Eski halıları evlerden alarak belirli aşamalardan geçirdiklerini belirten Şaban Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eski halılar temizlenip birkaç kez yıkanıp boyanmış halde bize geliyor. Boyalı halıları istenilen boyut ve renkte biz kesiyoruz. Kesildikten sonra ilk önce ovar loğunu geçiyoruz kenarları dağılmaması için, halıları birleştiriyor ve ara dikim yapıyoruz. Ara dikimi yapmamızın amacı, halıların zarar görmemesi dağılmaması. Sırtına kumaş geçiriyoruz leke tutmaması kaymaması için. Zaten kumaşın en büyük amacı halılardan dökülen tozların sırta inmemesi. Kenar dikişleri de halının süsünü ve değerini görselini değiştiriyor. Bizim zaten şuan piyasada en revaçta olan halı patchwork el halısı. Biz bunu hükümetimiz desteği ile sağolsun bize çok büyük destek gösteren kaymakamlığımız, belediyemizin destekleri de çok fazla zaten el emeği olduğu için herkesin ilgisi çok fazla. Şuan revaçta büyük mağazaların vitrinlerinde sadece bu halılar var.”
Demirel, yaptıkları halıların yüz elli ile altı yüz lira arasında değişen fiyatla satıldığını sözlerine ekledi.