7 Haziran genel seçimlerinin bitmesinin ardından Mardin’de bulunan bazı Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve azınlıklar değerlendirmede bulundu.
Son yılların önemli seçimlerinden biri olduğunu söyleyen Süryani Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı değerlendirmede, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) barajı aşmasının Türkiye siyasetinde önemli olduğunu söyledi. AK Parti’nin 13 yıllık iktidarının sona erdiğine dikkat çeken Türker, “33 yıllık cunta döneminden kalan bir anayasanın maddesi olarak yüzde onluk barajın aşılması Türkiye demokrasisi için, Türkiye halkları için, Türkiye’nin geleceği için çok önemli bir konudur. Barajın aşılması ile Kürtlerle birlikte farklı etnik ve dinsel grupların mecliste temsili çok önemlidir. Bu hem Türkiye halkları için hem de Türkiye demokrasisi için, bölgemizin demokrasisi için, çözüm süreci için önemli bir aşamaydı, önemli bir olaydı. Bunun yanında Türkiye genelinde, Türkiye halklarının sağduyusu ortaya çıktı. Herkesin kendi kendisini temsil edebilmesi açısından önemli bir mesaj çıktı. Ben buna Türkiye halklarının sağduyusu diyorum” dedi.
Seçim sonuçları ile Türkiye halklarının önemli bir konuya işaret ettiğini belirten Türker, Türkiye’de koalisyonun sorun oluşturacağı fikrine katılmadığını söyledi. Türker, "2 ya da 3 partinin koalisyona gitmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Koalisyonlar bir denge oluşturacaktır. Çözüm süreci bizim için çok önemlidir. Çözüm süreci Süryaniler, Kürtler, Araplar, Mıhallemiler için ve tüm Türkiye için çok önemlidir. Çatışmasızlık durumu önemlidir, bu durumun devam ettirilmesi gerekir. Çözüm sürecinin belli bir noktaya getirilmesi ve barışla sonuçlandırılması gerekir” diye konuştu.
Seçim sonuçlarının herkese hayırlı olmasını dileyen Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdulnasır Duyan, “Seçim ortamından uzaklaşıp artık yakın bir tarihte hükümet kurma çalışmalarına başlanmalıdır. Bazı kesimlerin seçimlerde kaos ve kavga beklentisi vardı ama olmadı. Demokratik bir seçim oldu, katılım çok fazlaydı ve herkes kendi özgür iradesiyle oyunu kullandı. Ankara’nın da buna saygı gösterip verilen mesajı alması gerekir. Hükümetin bir an önce kurulması ile rutin işlere dönülmesi gerekir. Tarafların meydanlarda kullandıkları sivri demeçleri bırakarak barışçıl bir yolla halkı dinleyip hükümeti kurarak tamamı ile ekonomiye yönelmeleri gerekir. Seçim havasından derhal uzaklaşılıp ekonomiye yönelmelidirler. Yeni kurulacak hükümetin enerjisini ekonomiye vermelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Mardin’de eczacılık yapan Ergün Arıkan ise seçim sonuçlarının iyi olduğunu ifade etti. HDP’nin siyasi mücadelesini artık mecliste vereceğini söyleyen Eczacı Arıkan, “HDP elini taşın altına koyacak. HDP’nin Türkiye’yi kucaklamasında fayda vardır. Demokrasi açısından da eğer eksiklikler varsa bunlar meclis çatısı altında daha güzel halledilir” dedi.