Marmaris karayolunda bir otomobilin emniyet şeridinde çarpması sonucu hayatını kaybeden Fransız bisikletçinin ölümü, kazanın meydana geldiği yerde 200 bisikletçinin katıldığı eylemle protesto edildi.
Geçtiğimiz hafta Marmaris’e 10 kilometre mesafedeki Taşhan mevkiinde, bisikletiyle 40 ülke gezdikten sonra Türkiye turuna çıkan Fransız Christian Jean Auguste Niaffe (59), rampa tırmanışına geçtiği sırada, 48 SK 338 plakalı otomobil, Niaffe’ye arkadan çarpmıştı. Kazada ağır yaralanan Fransız bisikletçi önce Marmaris Devlet Hastanesi’ne, daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmış, burada yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.
Muğla Bisiklet Derneği üyesi 200 kişi, Fransız bisikletçinin ölümüne dikkat çekmek amacıyla kazanın meydana geldiği yerde protesto eylemi gerçekleştirdi. Taşhan mevkiinde bir araya gelen bisikletçiler, “Bisikletçi ölümleri dursun”, “Trafiği işgal etmiyoruz, trafik biziz”, “Kornaya değil, frene bas”, “Bisiklet de araçtır. Kaldırımlar yayaların yollar araçların” sloganları attı.
Eylemciler daha sonra basın açıklaması okudu. Açıklamayı okuyan Marmaris Bisiklet Derneği Başkanı Tolga Gök, trafikte bisikletlilerin fark edilmesini istediklerini belirterek, “Bisikletlileri fark edin, bisikletleri görün. Bizim sizler gibi kaportamız yok, çeliklerin içinde değiliz. Hava yastığı, emniyet kemerimiz yok. Sadece gözünüzü biraz açık tutun. Bu işin telafisi yok. Yollar sadece motorlu araçlar için değil. Bisikletlilerin de yollarda hakkı vardır. Bizi bisikletler üzerinde görmek zorundasınız. Biz şehir içlerinde ve kaldırımlarda bisiklet kullanmak istemiyoruz. Bizi görüp fark edin, bisikletlileri öldürmeyin ki arkadaşlarımızın ölüm haberlerini almayalım” ifadelerini kullandı.
Daha sonra yolu trafiğe kapatan bisikletçiler, karayoluna yatarak bir süre slogan attı. Christian’ın geçirdiği kazanın bulunduğu yere beyaz bisiklet koyan eylemciler, bisikletin bulunduğu istinat duvarına çiçek attı. Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
Öte yandan protesto eylemi, aynı anda Fransa ve Rusya’da da yüzlerce bisikletçinin katılımıyla gerçekleştirildi.