Mersin’de doktorlar, Samsun’da silahlı saldırı sonucu öldürülen meslektaşları Op. Dr. Kamil Furtun için 15 dakika iş bıraktı. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği eylemde, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto eden doktorlar, uğradıkları şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlıkçılar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Mersin’de doktorlar ve sağlık çalışanları, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesi üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, “Şifa veren ele vefa organizasyonu yapıyoruz. 15 dakika boyunca hasta bakımına aciller dışında ara vereceğiz” açıklamasının ardından bu sabah iş bırakma eylemi yaptı. Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği eylem kapsamında, doktorlar ve sağlık çalışanları, sabah saat 09.00’da Mersin Devlet Hastanesi önünde toplandı. Acil servis dışında 15 dakika boyunca sağlık hizmeti vermeyen doktorlar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. Eyleme, Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Memnune Çamsarı, İl Sağlık Müdürü Mustafa Kemal Başaralı, Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt ile çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı katıldı.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ZARAR VERMEKLE DAHA KALİTELİ HİZMET ALAMAZSINIZ”
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Başaralı, eylemde yaptığı konuşmada, bugün sağlıkta son zamanlarda tırmanan şiddeti kınamak için toplandıklarını söyledi. Sağlığa şifa olan ellere son zamanlarda yapılan saldırılar nedeniyle tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak basın açıklaması yapıldığını belirten Başaralı, “Sağlık hizmeti 7 gün 24 saat devam eden bir hizmet. Aralık vermek mümkün değil. Gerek acil serviste gerek yoğun bakımda gerek serviste gerekse 112’de çalışan arkadaşlarımız, büyük bir özveriyle hizmet vermeye çalışıyor. Bu özveri karşısında bizlerin de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızdan beklentileri mutlaka olacaktır. Karşılıklı anlayış, sevgi ve saygıyla beraber bu hizmeti hep beraber götürmeye çalışacağız. Ama maalesef son zamanlarda sayısı artarak bizi üzen tavırlar ve uygunsuz, sağlık camiasına hiç yakışmayan hareketler, vatandaşlarımız tarafından değerli sağlık çalışanlarına uygulanmakta. Hiçbir zaman hiçbir insan hizmet aldığı bir mekanizmaya zarar vermekle hizmeti daha da kaliteli alamaz. Sağlık çalışanlarına zarar vermekle hiçbir zaman daha kaliteli hizmet alma hakkınız olmaz ve olamaz” dedi.
“‘SAĞLIK’ VE ‘ŞİDDET’ KELİMELERİNİN SIKÇA YAN YANA ANILIYOR OLMASINDAN BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUZ”
Türkiye’nin güçlü yarınlarına daha sağlıklı bir toplum temelinde ulaşabilmesi adına hekiminden ebe ve hemşiresine, eczacısından teknisyenine ve memuruna kadar yaklaşık 700 bin kişilik çalışanlarıyla Türkiye’de sağlık hizmeti verdiklerine işaret eden Başaralı, “Biz büyük, fedakar bir orduyuz. Ancak, son günlerde manidar bir şekilde gündem oluşturan ve maalesef değerli meslektaşımız Op. Dr. Kamil Furtun’un görevi başında vahşice katledilmesiyle farklı bir boyut kazanan bu saldırılardan, ‘sağlık’ ve ‘şiddet’ kelimelerinin sıkça yan yana anılıyor olmasından büyük endişe ve üzüntü duymaktayız. Bizlere güvendiniz, okuttunuz, büyüttünüz ve sağlığınızı emanet ettiniz. Bu ülkede okuduk, bu ülkede büyüdük ve neticede kimimiz hekim oldu, kimimiz yardımcı sağlık personeli. Bizler bu emanete en iyi şekilde sahip çıkabilmek, sizlerin güvenini ve emeğini boşa çıkarmamak adına gece-gündüz demeden çalışıyor ve ter döküyoruz. Tek taraflı saygı ve sevgi olmuyor. Bizler ne kadar özverili olursak olalım, sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın da bir o kadar hem sabırlı hem saygı hem sevgi çerçevesinde hareket etmesi gerekiyor ki, bu hizmeti daha uzun ve daha verimli halde verebilelim” diye konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MORAL VE MOTİVASYONU TÜKENME NOKTASINA GELDİ”
Şifa sunan ellerin sahiplerinin her gün yastığa başını koyarken vatandaşın sağlığı için aldığı kararları gözden geçirip vicdanını rahatlatmadan gözlerini kapayamadığını vurgulayan Başaralı, “Ne var ki, üst üste yaşanan olaylar, sizlerin evlatları olan sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu da tükenme noktasına getirmiştir. Eğer kişinin moral ve motivasyonu yeterli değilse sağlık hizmetini de mutlaka eksik verecektir. Bizim ihtiyacımız moral ve motivasyonumuzun en zirve seviyesinde olmasıdır. Biz sizlerin sayesinde varız, sizlerin duaları ve desteğiyle ayaktayız. Mesleğimizi icra ederken kin ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak hep birlikte verebiliriz” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanlarının yalnız olmadıklarının altını çizen Başaralı, “İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı bünyemizde kurulan hukuk danışmanlığı bürolarımızda sağlık çalışanlarımızın hakkını mutlaka arıyoruz. Sağlıkta şiddette mutlaka karşılarında Bakanlığımızı ve bizleri bulacaklardır” şeklinde konuştu.
“ŞİFA VEREN ELLER, KENDİLERİNİ ANLAYAN YÜREKLER İSTİYOR”
İnsan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesinin beklenemeyeceğini de söyleyen Başaralı, şöyle devam etti: “O nedenle şifa veren eller, sizlerden kendilerini anlayan yürekler istiyor. Şifa veren ellerin beklediği, yalnız ve yalnız kendilerini anlayan candan yüreklerdir. Bunun için bugün sizleri hastanelerimizde yükselen sese kulak vermeye çağırıyoruz. Şiddeti ve vahşeti reva gören insanlar kadar, yaşanan şiddet olayları yüzünden hesap yapıp insani duyguları istismar edenlere karşı tüm halkımız ve sağlık çalışanlarımızı dikkatli olmaya çağırıyoruz. Biz biriz, hepimiz için buradayız. Bu hastaneler değerli vatandaşlarımız için var. Zarar vermekle ve işi yavaşlatmakla hiçbir zaman kimse karlı çıkmıyor. Biz sağlık çalışanları işlerimizi yapmak istiyoruz ve en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızdan da bu desteği bekliyoruz. Onlarda bu desteği verecek yürek de var güç de var. Sağlıkta şiddetin ve üzüntü verecek hadiselerin azalmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra şiddeti görmeyiz, şiddetle anılmayız.”
Eyleme katılanlar, Başaralı’nın konuşmasının ardından şiddete uğrayan ve yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eylem, daha sonra olaysız sona erdi.
Öte yandan, Türk Tabipler Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda Mersin Tabip Odası’nın çağrısıyla Mersin’de çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı bugün gün boyu iş bırakma eylemine katılıyor.