Mersin’de aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 3 gün sürecek iş bırakma eylemine başladı.
3 gün boyunca aile sağlığı merkezlerinde hizmet vermeyeceklerini belirten aile hekimleri, Özgür Çocuk Parkı’nda açtıkları şemsiyeler altında halka lokma tatlısı dağıtarak, Halk Sağlığı Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktılar. Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası ve Aile Hekimleri Derneği üyeleri, sabah erken saatlerde merkez Akdeniz ilçesi İstiklal Caddesi üzerindeki Özgür Çocuk Parkı’nda toplandı. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, ‘Aile hekimliği ölmüştür’ sloganıyla lokma tatlısı dağıttı. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, öğle saatlerinde ise parktan İnönü Bulvarı üzerindeki Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yürüdüler. Yürüyüş sırasında temsili tabut da taşındı.
Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde iş bırakma eylemlerine ilişkin açıklama yapan Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Mehmet Antmen, 3 gün boyunca Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde hizmet üretmeyeceklerini belirterek, “Birinci basamak sağlık hizmeti sunan yaklaşık 70 bin sağlık çalışanı tüm yurtta, en uzun iş bırakma eylemi yapmak zorunda bırakılıyor. Sağlık Bakanlığı, 5 aydır ASM çalışanlarına hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri nöbet adı altında fazla çalışmayı dayatıyor. Aile Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları olarak bu haksız, hukuksuz cumartesi fazla çalıştırma dayatmalarına karşı 5 aydır direniyor ve çoğunlukla Aile Sağlığı Merkezleri’ni açmıyoruz. Bizler koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, halka yeterli muayene sürelerinin ayrıldığı, her kesimin eşit, ücretsiz, iyi sağlık hizmeti alabildiği, çalışanların haklarının gasp edilmediği, sağlık hizmetlerinin toplumun gereksinimlerine göre sunulduğu bir sağlık ortamı istiyoruz. Kimin halkı düşündüğü gün gibi ortada. Birinci basamak sağlık çalışanları, bugün ve sonraki iki gün, cumartesi fazla çalışma ve işten atma tehditlerine karşı, kendi haklarını korumak için 3 gün hizmet üretmeyecek. Taleplerimiz karşılık bulana dek eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.
Aile Hekimleri Derneği Başkanı Gürbüz Şen ise aile hekimliğinin öldüğünü düşündüklerini ifade ederek, “Son uygulamalarla aile hekimliğinin cenazesi çıktı. Bugün öğle saatlerinde dağıttığımız lokmalar bu yüzdendir. Talepler dikkate alınmazsa çalışmalar duracak. Burada yer alan kişiler aile hekimliğini bırakabilecek kişiler. Biz kimsenin önünde önümüzü iliklemek istemiyoruz” diye konuştu.
Açıklamaların ardından Halk Sağlığı Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakıldı. Grup daha sonra Özgür Çocuk Parkı’na giderek eylemlerine devam etti.